Menu
Четвъртък, 06 Юли 2017 20:19

Пловдивският митрополит Николай освети откритата средновековна църква край с. Добромирци

Написана от
Пловдивският митрополит Николай освети откритата средновековна църква край с. Добромирци снимка: община Златоград
Днес, 06.07.2017 г., пловдивският митрополит Николай освети открития, от проф. Николай Овчаров, православен храм-базилика, в околностите на с. Добромирци, където се предполага, че е преживял последните си години патриарх Евтимий.
На събитието присъстваха областните управители на трите области – Смолян, Кърджали и Пловдив, както и кметът на Община Златоград, журналисти и златоградчани.
Митрополит Николай приветства идеята на Стефан Башев и Александър Митушев - основни дарители на средства за възстановяване на храма, църквата да носи името на Патриарх Евтимий.
Припомняме, че миналия месец, в местността Папас тепе, край село Здравчец, екипът на проф. Овчаров откри уникална средновековна църква от 13-14 век, изградена върху друга средновековна църква, датирана от 9-10 век. Местното население нарича тази църква ени клисе (нова църква). От запазените зидове на храма, които достигат на места до 2.5 м, се вижда характерния, за онова време, градеж с дървени греди (сантрачи) подравнени с тухлени парчета и хоросан. Църквата е с дължина 11 м и ширина 5 м, тя е еднокорабна с полукръгла абсида, като отстрани има две малки ниши от север и от юг.
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!