Menu
Сряда, 15 Март 2017 08:36

По-масленото мляко е с повече биологични съставки

Написана от

Млякото с по-висока масленост – над 4,5 %, съдържа всички видове биологично активни съставки – млечната линолова киселина, омега 3, омега 6, аминокиселини и т.н. Това каза директорът на Опитната станция по земеделие и животновъдство в Смолян доц. д-р Цонка Оджакова. Тя се позова на изследвания, направени от научните работници в станцията, на трите вида кисели млека, които предлага – с 2 %, с 3 % и с 4 и 5 % масленост. „Млякото е една суровина, която има голям процент вода, белтъчини,мазнини, аминокиселини. Ние направихме едно детайлно проучване на нашите овче и краве млека. Изследвахме млякото през пасищния период и през оборния период на животното. Установихме едни уникални резултати на млякото по време на пасищния период. Тогава в овчето мляко млечната линолова киселина се увеличава 15 пъти, а при кравето – пет пъти. С други думи през този период млякото има много по-високи биологични стойности“, каза още доц. Оджакова. По думите й качеството на млякото се определя преди всичко от храната, а в Опитната станция се спазват всички норми и хранят животните само с качествени фуражи и люцерна през зимата, а през лятото са на паша.

Директорът на Опитната станция обясни, че от 15 години обработват млякото по една и съща технология. „Имахме удоволствието наши първи учители да са тези, които са работили в едновремешната Сердика по Българските държавни стандарти. Не сме променяли нито вкуса, нито технологията. Често ни предлагат различни видове закваски и консерванти, които да удължат срока на годност на млякото, но ние отказваме. Не сме си позволили досега да използваме каквито и да било добавки. Затова нашето прясно мляко трае пет дни, а киселото десет дни. След тези пет дни, прясното мляко става на извара. Има продукти, които са със срок на годност 30 дни, но в резултат на високата пастьоризация голяма част от микро и макро елементите и аминокиселините се губят“, каза още доц. Цонка Оджакова.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!