Неделя, 25 Юли 2010 00:00

По пътя на конаците в Смолянско

Агушеви конаци - село Могилица
Агушеви конаци - село Могилица|||| Агушеви конаци - село Могилица|||| снимка: Смолян днес!||||
Всеки е чувал за Агушевите конаци, но надали някой си представя колко история се крие зад дуварите на тази знакова за Родопите сграда. Мястото, на което се намира е стратегическо, от там е минавал пътя на керваните за Бяло море, когато преди 1912 г. овчарите са ходели свободно покрай гръцкото крайбрежие със стадата. Който не е виждал Агушевите конаци в село Могилица, надали може да каже, че е видял забележителностите на Родопите. Макет на Агушевия конак има в Историческия музей в Смолян. От него много ясно се вижда както архитектурата, така е организацията на сградите.

Собственикът е имал трима сина, затова е наредил да бъде разделен на три части. Всяка част си има собствен кладенец, в който и до днес има вода. Единият от синовете е бил морски офицер, затова едната кула е направена като фар. Вътре в кулата има вита стълба и се влиза в стаичка, която е била красиво изписана. В Родопите думата конак се използва за голяма къща за живеене, иначе тя означава турска административна сграда. Но за това ще говорим повече по - надолу.  В Смолянско една от непредлаганите, но заслущаващи си разходката атракции е „пътя на конаците”. Любопитният към миналото може да си предложи това забавление, тъй като то не изисква толкова средства, а предлага една разходка в историята, която е хем поучителна и хем забавна.  А конаци в Смолянско да искаш...

Турист може да посети първо Конака в областния град Алибеевият конак / за който разказваме отделно/, след това Згуровският конак, който има богата етнографска сбирка в смолянското село Широка лъка. В него е преспивал и Тодор Живков, гледал е широколъшката река от прозорчетата на най - просторната одая на конака от втория етаж. Сградата пази много история и показва с подребата си как са живели предците ни, а портретът на Петко войвода, чийто живот е свързан  с Широка лъка виси на първия етаж в знаковия конак. Тук може да се види дървена проходилка за прощъпулник, чеиза на родопчанката и носиите на младоженеца и булката, люлката за бебето и кътът за хранене на фамилията.

Не по малко интересен е конака в село Буката, по пътя към Могилица. В неговите просторни сгради е белязана историята на този край, показателна за това от къде сме дошли и може би на къде отиваме. Сградата е запазена, в нея сега се помещава кметството на селото. Има прекрасни дървени тавани. Там държавни мъже тайно си правели купони, и за да не ги види никой храната се качвала по асансьор от кухнята на втория етаж. В селото могат да ви разкажат доста истории свързани с конака.  
А както казват, който не си знае историята е наказан да я преживее отново. Защото тогава може и да е било трудно, но народа се е изхранвал, и повече деца е раждал и повече добитък е гледал. Защо ли?
Автор Петя Спасова.

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Смолян днес. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Смолян днес. 

Така живеем в Родопите

На боб по хайдушки в Солища

20-07-2009

На боб по хайдушки в Солища

Бобът по хайдушки е мъжки специалитет. Понякога (за учудване) и силния пол готви с удоволствие и може да съ...

16-02-2010

Диамантени и златни сватби празнуваха в Момчиловци

Седем двойки празнуваха диамантени и златни сватби в деня на влюбените в смолянското село Момчиловци. Всяко...

Звън на кукерски чанове прогони злото от Орехово

08-02-2010

Звън на кукерски чанове прогони злото от Орехово

Кукери наричаха за здраве и берекет на местни заговезни в чепеларското село Орехово.  Звън на тюмбелеци ог...


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!