По традиция на параклиса „Св. Иван” в Долно Райково бе отслужен водосвет

По традиция на параклиса „Св. Иван” в Долно Райково бе отслужен водосвет По традиция на параклиса „Св. Иван” в Долно Райково бе отслужен водосвет По традиция на параклиса „Св. Иван” в Долно Райково бе отслужен водосвет

Параклисът посрещна празника с нова ограда

И тази година, на 24 юни, денят, в който православната църква празнува рождението на св. Йоан Кръстител, долнорайковските миряни се събраха на едноименния параклис, за да запалят свещ, да се помолят на Предтеча и да си вземат от светената вода. Празничният водосвет отслужи протойерей Живко Желев - председателят на храм „Св. Теодор Стратилат“, към който се числи  параклисът. Песенното звучене бе на църковният хор  с диригент Златка Маргаритова.

Параклисът „Св. Иван” в Долно Райково  е сгушен в подножието на голяма скала, а край него тече чиста и лековита вода. Църквичката съществува от незапомнени времена.  Това е благословено място и хората идват тук  ежедневно, за да си налеят вода. След водосвета отец Живко поръси със свещена вода миряните и пожела здраве и благоденствие на тях и семействата им. Църковното настоятелство раздаде благословен курбан. Тази година параклисът „Св. Иван“ посрещна празника с нова ограда. Средствата за нея са дарени от райковец, който от години живее в чужбина. А изработката е на преподавател в Художественото училище в Смолян.  

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре