Понеделник, 16 Октомври 2017 18:06

Половината от жените над 50-те страдат от „изпускане“ на урина, лекува се безкръвно

Публикувана от
д-р Богдана Попова д-р Богдана Попова

Уролог съветва родилките да се пазят до 40-ия ден, за да нямат този проблем


От неволно изпускане на урината, инконтиненция, страдат 25% от младите жени (на възраст от 14 до 21 години), 44% до 57% при жени на средна възраст и менопауза (на възраст 40-60 години) и 75% при жени над 75 години, сочи изследване на Американския колеж на терапевтите (ACP). Лекарите отвъд океана твърдят, че действителните цифри са по-високи, поради факта, че повечето жени не говорят за този деликатен проблем, обяснява д-р Богдана Попова, уролог в пловдивската клиника „Медикус Алфа“ и Медицински център Хипоталамус. Обикновено болестта се свързва с раждане, отпускане на мускулатурата на тазовото дъно, която контролира уринирането, при рязко отслабнали или напълнели, както и при жените в предклимакс, отстранена матката или със запек.

Ненапразно „лехусата“ – родилка до четирийсетия ден след раждането, трябва да лежи, да не се преуморява, припомня народните порядки д-р Попова. Така се предпазва от отслабване на тазовата мускулатура и последващи здравни проблеми.
Страдащите от неконтролирано изпускане на урината трябва да знаят, че лесно могат да прекратят проблема - чрез иновативна ''слинг-пластика“, посочва решението д-р Попова. Уролозите на клиника Медикус Алфа са сред малкото специалисти, които прилагат този миниинвазивен и безкръвен метод.

„Инконтиненцията при жените традиционно се лекува с класическа отворена операция с пълна упойка, при която се правят различни видове корекции, свързани с уретрата и шийката на мехура. Следоперативният период е доста дълъг - 10-15 дни пациентката трябва да лежи“, обяснява д-р Попова. Най-големият недостатък обаче е, че проблемът с инконтиненцията се решава само в 50 процента от случаите.

„Докато при миниинвазивния моно слинг метод успеваемостта е над 95 процента“, цитира специалистът статистиката в САЩ и Европа, където имат огромен опит в тази еднодневна хирургия. В оперативната си практика урологът прави 2 типа операции – за премахване на стрес инконтиненцията и незадържането на урина при жени с инконтиненция, съчетана с пролапс на влагалището .

„Стрес инконтиненцията води до изпускане на урина по време на кихане, кашляне, смях или вдигане на тежко. Ефективното и бързо лечение е миниинвазивна безкръвна интервенция, при която се поставя полипропиленова слинг протеза, действаща като изкуствен сфинктер. Операцията може да се извърши и с локална упойка. Лечебният ефект е траен като пълна континенция има при 80% от жените още първия месец и 95% след втория месец“, посочва д-р Попова.

Подобна безкръвна оперативна намеса се прилага и при изпускане на урина, съчетано с пролапс /пропадане/ на влагалището, с тази разлика, че се поставя друг, отново иновативен тип коригираща система за пролапс на тазовото дъно.
В зависимост от типа на инконтиненцията преди да се стигне до оперативно лечение може да се пробва с медикаменти и упражнения на тазовото дъно, известни като Кегелови упражнения.

автор: Катя Стайкова

Прочетена 3109 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


 Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!