Menu
Петък, 20 Април 2018 09:35

Половината от жителите на тютюнопроизводителни родопски села работят в чужбина

Публикувана от Прочетена 1471 пъти
село Бръщен село Бръщен

Около 50 процента от жителите на доспатските села Црънча и Бръщен са гурбетчии, информират от кметствата. Трудовата миграция засяга в по-голяма степен родопските села, за които тютюнопроизводството е било основен поминък от десетилетия. Все по-малко тютюнопроизводители и увеличаващ се брой на гурбетчиите се наблюдава като трайна тенденция в с. Црънча според кмета Юли Делибашев.

Гурбетчиите от региона се заселват за сезонна или постоянна работа в Англия, Шотландия, Испания, Португалия, Холандия, Германия, а семейства от Црънча и Бръщен от години са останали отвъд океана в САЩ. Вълната на заминаващи работници от родопските села се засилва обичайно в периода от февруари до пролетта.

В Црънча остават само децата и възрастните, за които е късно да търсят препитание зад граница, обясняват от кметството. Едва 3 семейства в селото ще отглеждат тютюн през тази година, а очакваните добиви са около 2 тона от цигарената суровина.

Тютюнопроизводителите в района на Доспат са намалели в пъти, а занимаващите се с отглеждането на никотиновата култура са предимно в пенсионна възраст. 

Източник: БТА

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!