Четвъртък, 07 Януари 2010 06:14

Порт Роял - градът на греховете и пиратите

Публикувана от
Порт Роял
Порт Роял Порт Роял Смолян днес!
Син сити /градът на греховете/ - така са наричали разположния в югоизточната част на Ямайка Порт Роял, заради ниския морал там през втората половина на 17 век. По онова време той е бил център на корабоплаването и търговията в Карибско море и основно пристанище на пиратите, наети да плячкосват корбите на испанците, когато по-малките Европейски сили не са дръзвали директно да воюват с тях. Лошата слава на Порт Роял като пристанищен град дошла заради голямата показност на богатства и липсата на морал. Пиратите там разделяли плячката си и я разпродавали. Хазарт, алкохол, проститутки, контрабанда - всичко това превърнало Порт Роял в град на греховете. Населеното място било основно пристанище за пиратите, покровителствани от Английския и Холандски кралски двор, за да донасят и харчат плячкосаното там.
04 05
Когато тези правителства преустановили практиката да издават "писмо за пиратство" срещу испанските кораби, превозващи съкровища в края на 16 век, много от пиратите започват да плячкосват за себе си и използвали града като основна база по време на разцвета на пиратството в Карибите. Пирати от цял свят се стичали към Порт Роял, идващи по вода от далечния Мадагаскар. Пиратите и ромът останали старата слава на Порт Роял, днес градът е известен с унищожителното земетресение, потопило в морето 2/3 от него.
06 07
На 7 юни 1692 г. почти целия Син Сити е потънал в морето само за 2 минути. По-голямата част от града днес е покрита с повече от 8 метра вода. Земетресението е определено от местните като божие наказание заради извършените грехове. Над 2 000 души били жертвите тогава. В археологията Порт Роял е мястото на единственото земетресение, което може не само да бъде датирано точно, но и определено по време. Трагичното събитие е документирано през 1960 г., след намирането на джобен часовник на дъното на морето, спрял на 11:43, записвайки времето на опустошителното земетресение. След това бедствие търговската роля на града е поета от Кингстън - днешната столица на Ямайка. С днешна дата Порт Роял е малко рибарско селце и туристическа атракция.
08 09
Поминъкът на местните е риболовът.Важен исторически паметник е музеят,събрал останките от живота преди земетресението.Селцето може да се обходи за 20 минути. Единственият хотел носи звучното име "Morgen's Hrbour" и впечатлява със старинния си стил и извадените след земетресението от морето фенери. Марихуана и реге - това е част от живота на местните и интересна гледка за туристите.
снимки: Стоян Шопов - Смолян Днес! 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!