Потомци на рибарски фамилии празнуваха Никулден в Момчиловци

Снимка: Кметство Момчиловци (Архив)

Момчиловци отбеляза Никулден с водосвет в параклиса „Св. Никола“ и курбан, съобщи кметът на родопското село Сийка Суркова. С празнична церемония тази вечер ще грейнат коледните светлини в Момчиловци. 

Потомци на рибарски фамилии в селото почитат от векове празника на св. Никола, закрилник на рибарите и моряците, разказва кметът. В миналото риболовът е бил поминък за мнозина от местните жители, препитавали се с улов в района на Порто Лагос. Рибарски лодки, мрежи и екипировка от онези времена са експонирани в музея на Момчиловци. 

На тържеството за запалване на светлините на коледната украса в центъра на селото днес ще има и благотворителна акция за събиране на средства за лечението на местен жител, информират от кметството.  В селото е подреден благотворителен базар в подкрепа на 32-годишния Андрей Андреев от Момчиловци, страдащ от множествена склероза. Това е поредната дарителска акция за него, след като бяха събрани необходимите средства да бъде опериран в Турция. Постъпленията от благотворителния базар ще бъдат използвани за продължаващо лечение, изследвания и рехабилитация на Андрей. 
 
Източник: БТА
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре