Поздравление до учителите-ветерани по случай 11 май – Деня на „Св. равноапостолни Методий и Кирил”

Поздравление до учителите-ветерани по случай 11 май – Деня на „Св. равноапостолни Методий и Кирил”

Ръководството на Клуба на учителите-ветерани в Смолян поздравява своите членове с църковния празник „Св равноапостолни Методий и Кирил” На този ден ние не само отдаваме почит на великото дело на солунските братя, но и преосмисляме силната духовна връзка между учители и ученици.Ярък  е примерът на първоучителите, които подготвят  всеотдайните си ученици: Климент, Наум, Горазд, Ангеларий и Сава, за да продължат просветното и  книжовното им дело. От своя страна, те обучават хиляди последователи, които учат българския народ на четмо и писмо.

Ние,  макар и вече извън училището, непрестанно си спомняме за нашите ученици и се радваме, че почти всички са намерили своето място в живота, сбъднали са мечтите си, съхранили са най-важните ценности. Няма да бъде пресилено, ако заявя, че към много от нашите възпитаници сме се отнасяли като към свои деца. В работата си сме проявявали загриженост, честност, отговорност и взискателност.Макар и вече в „третата възраст”, с пораснали бивши ученици, ние продължаваме да се вълнуваме по значими актуални проблеми на българското образование. Смея да твърдя, че не сме безразлични към ширещата се неграмотност, към растящата агресия между подрастващите, към липсата на верни морални ориентири и перспектива на младото поколение. Днес ние сме неспокойни за нашите внуци и въпреки опита си, понякога не знаем накъде да ги упътим в сложната ни действителност.

 И днес, в мигове на трудност, нека си припомним за мащабната дейност  на солунските братя, които създават славянската азбука, разпространяват православието и го защитават, превеждат богослужебни книги на славянски език и пишат оригинални творби. Дейност, осъществена в много  изпитания ,  но със силна вяра, че православието и книжовността ще пребъдат.

Бъдете здрави, не унивайте, живейте достойно, радвайте се на хубавите мигове в живота, посрещайте изгревите на слънцето и всеки подарен  ни от Бога ден!

Честит празник!

Сийка КЕТЕВА

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре