Поздравление от смолянските учители-ветерани по случай Деня на народните будители

Учители-ветерани на тържество/архив/

Клубът на учителите-ветерани в Смолян поздравява всички бивши и настоящи родопски дейци:просветители, свещеници, писатели, художници, музейни работници и др. с Деня на народните будители.Това е празникът, който ни дава духовни сили и импулс за творчески стремежи и смели мечти. Денят, в който си припомняме за великите достижения на нашите предци, дали ни културна идентичност, самочувствие и свобода. Техните забележителни дела са наша гордост и извор на вдъхновение и желание да съхраним общочовешките ценности.

Признаваме, че на днешните преподаватели им е много трудно да се преборят с меркантилната и бездуховната реалност и да наложат модели на стойностното познание. Но все пак те са в класната стая, за което ние, останали „зад борда”, благородно им завиждаме.Защото въпреки добрите намерения, все пак е тъжно да си пенсиониран учител На колегите от третата възраст бих им препоръчала да си спомнят за времената, в които са били активна и градивна сила. Нали с тяхно участие и усилия са обучени стотици ученици, сътворени са знакови паметници, построени са храмове, детски градини, училища.Може да звучи като клише, но именно”ветераните”са вложили искрици плам и мечти за възтържествуването на доброто и извисеното. Затова в навечерието на Деня на народните будители нека се почувстваме достойни не само да славим дейците на Възраждането, но и да се поздравим със светлия празник.

Бъдете живи и здрави, не унивайте, поддържайте бодър Духа си и вярвайте, че културният напредък в Смолянския край ще пребъде.

Сийка КЕТЕВА

 

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре