Празнична вечерня с петохлебие отслужи Смолянският епископ Висарион в храм Св. вмчца Неделя – кв. Райково

. . . .

На 7 юли Православната църква почита паметта на Света вмчца Неделя, която в своята младост жертва живота си за Христовата вяра.Блажената мъченица до последния си дъх заклеймява езическите идоли и техните скверни жертви и призовава към „вяра в Господ Иисус Христос, истинския Бог, на Когото служат всички небесни сили и Когото прославя всяка твар.”

За достойно посрещане на празника, вечерта на 6 юли, Смолянският епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит Николай,  архиерейски наместник на Смолянска духовна околия и предстоятел на храм „Св. вмчца Неделя”- кв. Райково отслужи тържествена вечерня с петохлебие.  В богослужбата участваха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество и енорийски свещеник на празнуващия храм,  иконом Димитър Куцев и свещениците Димитър Петров и Васил Маджаров

 По време на вечерното богослужение беше извършен чинът на петохлебието за здраве и благословение на присъстващите. При освещаването на хляба, всички заедно –  духовници, църковни певци , хористи и миряни  изпълниха песнопенията: Богородице Дево,/ Похвална песен в чест на Пресвета Богородица/ и „Богатите обедняха, а търсещите Господа няма да се лишат от никое благо.”

 В края на умилителното последование викарният епископ произнесе пастирско слово, в което посочи важни моменти от житието на св. вмчца Неделя. „От малка родителите й я запознали с истините на Христовото благовестие и тя отрано се посветила на служение на Бога, като водила благочестив живот”- каза в словото си владиката.Пострадала е при император Диоклетиан, измъчвали я жестоко, но тя чудодейно се възправяла всеки път. На мъчителите отговаряла с думите:”Когато съм немощна, тогава съм силна”...”За мене животът е Христос, а смъртта придобивка”.

След проповедта епископ Висарион  поздрави миряните с настъпващия празник,  преподаде на всички архипастирския благослов на Високопреосвещения митрополит Николай и раздаде парченца от петохлебието.

Сийка КЕТЕВА

 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре