Menu
Петък, 03 Май 2019 16:08

Празник на Гергьовден в Златоград с архимандрит Висарион, а в Смолян – с иконом Запрян Шиков

Публикувана от Прочетена 633 пъти
Златоградският празник на Гергьовден в едноименната църква ще бъде почетен от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион. Негово Високопреподобие ще възглави светата божествена Литургия от 9 часа на 6 май. С него ще съслужи енорийският свещеник Константин Атанасов, песенното озвучаване на богослужението ще бъде от църковния хор. Предвидено е да се извърши литийно шествие с храмовата икона на св. Георги Победоносец по съседните на храма улици в града. След това ще има празничен водосвет и благословена трапеза.
 
Църквата „Св. Георги Победоносец“ в Златоград е осветена на 23 юли 1872г. от тогавашния Пловдивския митрополит Панарет. Тя е вписана в ценностната книга на българското духовно и материално наследство като паметник с местно значение.
 
В смолянската църква „Св. Георги Победоносец“ празничната св. Литургия от 9 часа на 6 май ще бъде възглавена от секретаря на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков. С него ще съслужи председателят на храма свещеник Георги Атанасов. На клира ще пее църковният хор с диригент Юлияна Атанасова. По традиция ще се извърши литийно шествие с празничната икона около църквата, ще бъде отслужен водосвет за здраве и благоденствие. Ще има и благословена трапеза.
 
През миналата година на 6 май храмът „Св. Георги Победоносец“ в Смолян отбеляза тържествено своята 160-годишнина – едно от почитаните свети места в Смолян и духовната околия.
 
Нека на този ден заедно да се поклоним на светеца Победоносец и да благодарим на всички, спомогнали за построяването и благолепието на тези храмове.
 
Архиерейско наместничество - Смолян
 
Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!