Menu
Неделя, 11 Юни 2017 15:35

Празник с дъх на кафе отбеляза Златоград

Написана от
Златоград Златоград снимка: Смолян днес!
Стотици гости и туристи се потопиха в аромата и вкуса на кафето на традиционния празник в Златоград, съобщиха от Етнографския ареален комплекс. Празникът на кафето се организира за втора поредна година, а домакините проследяват кафеената традиция от времето на доставянето на дъхавите зърна с кервани с камили до съвременните еспресо модификации. Златоград е домакин на кафеената фиеста, защото от тук е тръгвал пътят на кафето по българските земи преди векове, обясняват от Етнографския комплекс. 
 

Вкусът и нюансите на различните видове кафе бе опитан в дегустации на горещата черна напитка. Ценителите на дъхавата течност опитаха и запазената марка на Златоград - "въртяно" кафе, което кипва върху горещ пясък. "Лате-арт" представи най-модерните техники в приготвяне и сервиране на кафе. 
Атмосферата на празника връща към времето, когато кафенетата в Стария град са били "местният парламент", в тях градът се е събуждал на чаша кафе и общуване на живо без Wi-Fi, обясняват организаторите на феста. Те предвиждат от следващата година кафееното пиршество да бъде съчетано с фестивал на старата градска песен, предаде БТА.

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!