Menu
Петък, 06 Януари 2017 12:37

Празникът на Кръщението Господне , Богоявление, беше отбелязан тържествено в Смолян

Написана от
Празникът на Кръщението Господне , Богоявление, беше отбелязан тържествено в Смолян снимка: община Смолян
Празникът на Кръщението Господне беше отбелязан тържествено в Смолян. Света Божествена литургия за Йордановден отслужи в храм "Свети Висарион Смоленски" архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион в съслужение със свещеник Димитър Михайлов . След това пред храма Негово Високо Преподобие извърши Велик Богоявленски водосвет. Духовникът освети бойните знамена на 101–ви Алпийски батальон, на 21–ви Пехотен средногорски полк, освободител на Родопите по време на Балканската война и на Трети охранителен взвод, участвал в мисия в Афганистан. Архимандрит Висарион поздрави миряните с празника Богоявление, като благослови присъстващите и благопожела да процъфтява християнската вяра и любов в сърцата ни. Светата православна църква чества празника на Кръщението Господне и явяването в пълнота на Триединнния Бог. Това е велико знаменателно събитие в историята на човечеството, защото поставя началото на обществената проповед на нашия спасител Господ Иисус Христос, подчерта още в словото си архимандрит Висарион.
 
yuordanovden 3 yuordanovden 5
 
Кметът Николай Мелемов поздрави присъстващите и военните по повод големия Господски празник известен и като Просвещение. Той пожела с осветената вода на Богоявление всеки да приеме здраве, дълголетие, повече оптимизъм и щастлив живот. Градоначалникът припомни, че Българската армия няма нито едно пленено знаме в историята ни. Той пожела на военнослужещите да бъдат горди, здрави и силни и с чест да служат на родината ни.
След това с литийно шествие всички се оправиха към река Черна при Спортната зала, където архимандрит Висарион хвърли кръста. В ледените води нагазиха 3 смелчаци, а Разпятието извади от реката 27-годишният Митко Райчев от Смолян . Той заяви, че за първи път скача за кръста и успява да го хване. Той пожела здраве на всички.
 
yuordanovden 6 yuordanovden 10

В отбелязването на Богоявление взеха участие областният управител Недялко Славов, заместникът му Адриан Петров, секретарят на община Смолян Момчил Николов, шефът 101 Алпийски батальон подп.Димитър Кацаров и много граждани.
Във всички храмове на Смолянска духовна околия беше отбелязан Йордановден.
 
Пресцентър на община Смолян
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!