Menu
Събота, 28 Октомври 2017 17:36

Празникът на Смилянския фасул за 15-и път събра хиляди посетители, гости, туристи и почитатели на традиционния сорт фасул

Написана от
Прочетена 1531 пъти

Зам.-кметът Венера Аръчкова поздрави гостите и жителите на Смилян от името на кмета Мелемов

Празникът на смилянския фасул за 15-и път събра хиляди посетители, гости, туристи и почитатели на традиционния сорт фасул. Дъждовното време на попречи на празника. По традиция стартът му бе даден с гръм от фасулевото топче. Събитието откри кметът на селото Чавдар Червенков, който поздрави присъстващите с празника.

Организаторите община Смолян , кметство Смилян и местното читалище „Проф. д-р Асен Златаров” бяха подготвили богата и разнообразна програма. Зам.-кметът Венера Аръчкова поздрави гостите и жителите на Смилян от името на кмета Николай Мелемов. В поздравителния адрес се казва: „ Празникът на Смилянския фасул се утвърди като емблема на Смилян и всяка година се изпълва с нови идеи, носи радост и много емоции. Преди повече от век „Цариградски вестник” подчертава качествата на смилянския боб като храна, желана за всяка изискана трапеза. Понастоящем това е една от малкото български храни, защитени с патент, а уникалният вкус на фасульовицата е пословичен и популярен надалеч, не само в България, но и по света. За повече от 250 години в Смилян и останалите селища по поречието на Горна Арда е създадена традиция – веднъж в отглеждането на фасула при специфичните условия на климат, вода, обработка на културата, и втори път – в почитането и празнуването в специален ден на това вариво, която е изхранвало семействата векове наред, и което днес е прочут специалитет.

Посрещнете Празника на смилянския фасул с оптимизъм и самочувствие.  Нека той Ви събира и сплотява.”

Гостите бяха поздравени и от депутата д-р Даниела Дариткова.

Местните таланти от самодейните групи при читалище „Проф. д-р Асен Златаров” и децата от детска градина „Дъга” се погрижиха за доброто настроение на публиката. 

Гостите разгледаха експонатите от конкурсите и щандовете на производителите, опитаха оригинални ястия от фасул в кулинарния конкурс. Атракция бяха вкусните бонбони от смилянски фасул.

Местните кулинарни рецепти са събрани в издание с джобен формат, удобен за ползване. Рецептурникът се предлагаше  от Посетителски информационен център - Смилян. Зам.-кметовете Венера Аръчкова и инж.Мариана Цекова бяха включени в журито, което трябваше да определи победителите в резличните конкурси. Те наградиха и първенците.

В категория „Професионален кулинар”, журито определи първо място за ресторант Родопчанка –Смолян, втори са ДГ Дъга –с.Смилян и трети Млечен дом. В категория „Непрофесионален готвач” първа е Магдалена Ловчалиева,  втора-Сълзица Младенова и трета-Наргис Хаджиева.  

В надпреварата за най-атрактивен щанд между производителите приза спечели Антон Тодоров, който е и най-млад производител.  Втора се нареди Магдалена Ловчалиева, а трето място журито определи за щанда на Силвия Рупцова.  Най-оспорвано бе състезанието сред децата за пана от фасул. С 47  пана малчуганите показаха, че от фасула могат да направят всичко. При най-малките до 7  години първо място зае паното „Цветна детска градина”  на ДГ "Дъга" -Смилян, изработено от група „Смехурко”.   При по-големите от 1 до 4 клас първо място взе паното "Бобена мина" на Ралица Рупцова.

При най-големите до 7  клас първенци с групово пано "Родопска магия"   станаха ОУ –с.Арда.

Всичко гости и жители на селото похапнаха безплатно натурален, екологично чист и приготвен по специална местна рецепта смилянски фасул. За приготвянето му отидоха 250 кг. фасул. Чорбата се дарява от жителите на селото, а кметството координира дарителската кампания, приготвянето му и организира обслужването на гостите. Тази година имаше и курбан, за приготвянето на който беше необходим над 1 тон месо.

В рамките на празника се проведе и петото състезание по Планинско бягане.

Пресцентър на община Смолян

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!