ПРАЗНИЦИТЕ НА ПРОЛЕТТА – Лазаровден и Цветница

ПРАЗНИЦИТЕ НА ПРОЛЕТТА – Лазаровден и Цветница
Пролетта събужда за нов живот не само природата, но и човешкия дух. Зимната летаргия изчезва, за да покълнат отново надеждата, вярата и любовта. Християнският календар отбелязва това с първите празници, свързани с Възкресението - Лазаровден и Цветница. Те оповестяват на човечеството, че предстоят спасението и обновлението. Едновременно с това  зимата отстъпва мястото си на новия сезон и всичко се събужда, за да живее и се развива отново.

ЛАЗАРОВДЕН е празникът на Свети Лазар. Самото име Лазар означава здраве и дълголетие, а също и „Бог помага”. Четири дни след смъртта на Лазар, Исус Христос го възкресява с думите „Лазаре, излез вън!”, с което извършва чудото на възкресението.  Празникът се чества ден преди Цветница и осем дни преди Великден.
Българските обичаи, свързани с Лазаровден са изключително колоритни и много красиви. Значението им съвсем естествено е свързано с любовта и семейството. Млади момичета, облечени в празнични невестински дрехи, пеят из къщите, нивите и пътищата, за да привлекат здравето, берекета и семейното благополучие в селото. По традиция момичетата не трябва да са по-малко от четиринадесет. Песните им звучат само на този ден, защото според поверието, изпети на друга дата, предизвикват градушка. Събират се рано и запяват на някое високо място. До този момент всеки трябва да е хапнал нещо, за да не бъде заварен от песента на лазарките гладен. После се разделят и обикалят къщите, а стопаните ги даряват и черпят с пшеница, пари, мед и питка. 
 
На следващия ден църквата отбелязва празника ЦВЕТНИЦА или ВРЪБНИЦА. На този ден Исус Христос е влязъл в Йерусалим и е бил посрещнат от вярващите тържествено с маслинови клонки. Вестта, че е възкресил Лазар на четвъртия ден от смъртта му, го изпреварила, затова многохиляден народ бързал да го посрещне с виковете: „Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев”. В Йерусалим Христос отново изцерил много болни и недъгави хора. Срещнал обаче отпора на фарисеите, които се опитали да накарат народа да не ликува, но Христос им отговорил: „Казвам ви, че ако тия млъкнат, то камъните ще извикат“.

На този ден в Църквата се благославят върбови клонки, които са символ на онези, с които бил посрещнат Христос. Вярващите вземат от тях и занасят вкъщи за здраве. Правят се венци и се закичват вратите и иконите.

Двата празника са много тачени заради връзката им с предстоящия Великден. Хората вече живеят в очакване на чудото на Възкресението – най-големият християнски празник, както в православния, така и в католическия свят.

На Лазаровден празнуват хората с имена Лазар, Лазарина, Лазарин, Лазо, Елизар, а на следващия ден всички, чиито имена произлизат от цветя – Албена, Виолета, Латинка, Невена, Детелина, Божура, Теменужка, Малина, Маргарита, Маргарит, Цвятко, Цветана, Ралица, Роза, Паулина, Лили, Лиляна, Венета, Елица, Жасмин, Калина и др.
Честит празник на всички именници!    
 
 
Архив: Смолян днес!
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре