Неделя, 06 Май 2012 00:42

Празнуваме Гергьовден

Днес е Гергьовден. Честваме Свети Георги Победоносец, деня на храбростта и празника на Българската армия. Християнският Великомъченик св. Георги Победеносец е живял в малоазийската провинция Кападокия по времето на римския император Диоклетиан (284-305). Постъпва млад във войската и проявява завидни военни способности. На 20-годишна възраст получава чин на военен трибун. Страстен защитник на Христовата вяра, Георги е хвърлен в тъмница, подложен е на жестоки изтезания и е обезглавен през 288 г. Според житието, недалеч от гроба му се появявал змей, който опустошавал околността. Светецът успял да порази с копието си чудовището. Оттогава се ползва със славата на един от най-изявените конници в християнството, поради което е избран за светец - покровител на войската.
У нас 6 май се почита като Ден на храбростта и празник на Българската армия, когато се извършва ритуален водосвет на бойните знамена. В памет на Свети Георги (на гръцки "земеделец") се почита от народа и като празник на земеделието и животновъдството. Свети Георги е покровител на овчарите и стадата. На този ден се прави курбан в чест на светеца, пече се агне. Имен ден празнуват носещите имена: Георги, Гергана, Галя, Галин/а, Гана, Ганчо, Гинка, Гюрга.

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!