Празнуваме Гергьовден! За всички родопчани празникът е тачен и чакан

Празнуваме Гергьовден! За всички родопчани празникът е тачен и чакан

Един от най-хубавите празници в българския календар е Гергьовден, еднакво тачен и от християни и от мюсюлмани. Един от обичаите на този ден е Гергьовската люлка. „В РИМ „Стою Шишков“ имахме идея още от миналата година на направим такава люлка, но заради пандемията не можахме да я осъществим.

Много символизъм и хубави емоции има в тази гергьовденска традиция – да се полюлееш за здраве“, каза директорът на музея Валя Василева. По думите й някога в Родопите, дори и да е нямало готова люлка, хората са се  хващали за някой клон и се залюлявали. Така придобивали здраве и сила.

„На Гергьовден и водата е много лековита, а традицията повелява рано сутринта са си умием очите с гергьовденската роса и вода за здраве. За родопчани Гергьовден е бил много тачен и чакан, защото тогава се завръщали стадата от Беломорието.

Мъжете, които са били далече от своите семейства, се завръщали по родните места, събирали се семействата. Главата на семейството, стожерът се прибирал в къщи. Представяте ли си каква радост носел този ден във всяка къща. Идва времето на имането в дома, идва и времето на  предоя. Агнетата се отбивали и хората започвали да ползват благата от поминъка си.

Тези традиции и обичаи са прекрасни и е хубаво, когато ги пренасяме в съвремието си“, каза още Валя Василева. Тя беше категорична, че рано или късно смолянския музей ще осъществи идеята си и ще направи Гергьовденска люлка. „Може би догодина времето ще бъде по-добро, ще направим люлката и ще поканим всички с думите „Ако искате да не ви залюби змей, елате и се полюлейте“, добави директорът на РИМ „Стою Шишков“.

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре