Сряда, 29 Ноември 2017

Председателят на АЕЖ се срещна с директора на ГДБОП във връзка със заплахите срещу български журналист и издател

Публикувана от
Председателят на АЕЖ се срещна с директора на ГДБОП във връзка със заплахите срещу български журналист и издател
   

Председателят на управителния съвет на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) Отмар Лаходински (Австрия) се срещна в сряда с директора на Главна дирекция за борба с организираната престъпност Ивайло Спиридонов. Срещата, на която присъства и председателят на българската секция на организацията Ирина Недева, бе посветена на скорошния случай на заплахи за живота на издателя на сайта “Зов нюз” Георги Езекиев и журналистката от същия сайта Мария Димитрова. Тези заплахи вече предизвикаха реакция от друга международна журналистическа организация „Репортери без граници“.

Г-н Лаходински запозна Спиридонов с работата на АЕЖ на европейско ниво и посочи, че тя е независим наблюдател на Съвета на Европа и е част от международна мрежа от организации, които следят и подават сигнали за нападения и натиск върху журналисти към специалната платформата за защита безопасността на журналистите на Съвета на Европа. От 2015 г. насам са заведени 150 такива сигнала и Съветът на Европа е поискал от националните правителства да предприемат мерки по тях.

Председателят на АЕЖ посочи, че след ужасяващото убийство на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция, всяка заплаха срещу журналист трябва да бъде третирана изключително сериозно.

На свой ред Спиридонов посочи, че заплахите срещу журналисти засягат всеки един български гражданин и че нито един сигнал, подаден в ГДБОП не се неглижира. Конкретно по случая от Враца, директорът на службата заяви, че тя вече работи по този сигнал. Предстоят разпити на всички свидетели, включително и на журналистите. Спиридонов изрази надежда, че журналистите, които бъдат призовани на разпит, ще окажат пълно съдействие.

Директорът на ГДБОП показа, че е наясно с обществените очаквания и претенциите към службата, която ръководи, но подчерта, че ГДБОП върши основна част от дейността си извън публичността, тъй като приоритет е идентифицирането на престъпните групи и събирането на необходимите доказателства за дейността им. Той увери представителите на АЕЖ, че неговата институция е взела всички необходими мерки, в рамките на правомощията си.
Асоциацията на европейските журналисти ще продължи да следи случая и призовава българските власти да защитят правото на журналистите да информират обществото, включително и за случаи, свързани с организираната престъпност.

Прочетена 2018 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!