Председателят на ЕП Роберта Мецола направи изявление за продължаващите разследвания от страна на белгийските власти

Председателят на ЕП Роберта Мецола направи изявление за продължаващите разследвания от страна на белгийските власти

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола направи следното изявление при откриването на пленарната сесия в Страсбург в понеделник:

Уважаеми колеги,

Няма да е преувеличено, ако кажа, че това са едни от най-дългите дни в моята кариера. Трябва да подбирам думите си внимателно, по начин, който да не застрашава текущите разследвания и по никакъв начин да не подкопава презумпцията за невинност.

Аз ще го направя. Така че, ако яростта, гневът и скръбта ми не са се проявили, моля, бъдете сигурни, че те са налице - заедно с решимостта ми Парламентът да бъде по-силен.

Без съмнение:

- Европейският парламент, скъпи колеги, е подложен на атака.

- Европейската демокрация е подложена на атака.

- Както и нашият начин за отворени, свободни и демократични общества е подложен на атака.

Враговете на демокрацията, за които самото съществуване на Парламента е заплаха, няма да се спрат пред нищо. Тези злонамерени участници, свързани с автократични трети страни, са използвали неправителствени организации, профсъюзи, частни лица, сътрудници и членове на ЕП, за да се опитат да ограничат нашите действия.

Техните злонамерени планове се провалиха. Нашите служби, с които изключително много се гордея, от известно време работят със съответните национални правоприлагащи и съдебни органи за разбиването на тази предполагаема престъпна мрежа.

Действахме в синхрон с властите, за да гарантираме, че всички правни стъпки са спазени, че цялата информация е запазена и че, когато е необходимо, ИТ оборудването е защитено, офисите са запечатани, и претърсването на жилища е възможно. През изминалия уикенд придружавах белгийски съдия и полицаи, както изисква белгийската конституция, при извършването на домашен обиск.

Като предпазна мярка, отново при пълно зачитане на презумпцията за невинност, лиших споменатия заместник-председател от всички задачи и отговорности, свързани с ролята му на заместник-председател, и свиках извънредно заседание на Председателския съвет на ЕП, за да започна процедура по член 21 за прекратяване на мандата му като заместник-председател с цел да защитя целостта на Парламента.

Предвиждаше се днес да обявя началото на мандата за преговори по доклада за премахване на визите с Катар и Кувейт. С оглед на разследванията този доклад трябва да бъде върнат в комисия по граждански свободи.

Знам също така, че работата ни не е приключила и че ще продължим да съдействаме на разследванията, заедно с други институции на ЕС, толкова дълго, колкото е необходимо. Корупцията не може да се оправдае и ние изиграхме своята роля, за да гарантираме, че тези планове няма да могат да се осъществят.

Бих искала да уточня, че обвиненията не се отнасят до ляво или дясно, север или юг. Става дума за правилно и погрешно и да ви призова да устоите на изкушението да използвате този момент за политически цели. Не омаловажавайте заплахата, пред която сме изправени.

Сега съм в политиката, както и мнозина от вас тук, за да се боря с корупцията. За да отстоявам принципите на Европа. Това е изпитание за нашите ценности и системи и, колеги, позволете ми да ви уверя, че ние ще се справим:

Няма да има безнаказаност. Няма. Отговорните лица ще видят, че Парламентът е на страната на закона. Гордея се с нашата роля и помощ в това разследване.

Няма да има замитане под килима. Ще започнем вътрешно разследване, за да разгледаме всички факти, свързани с Парламента, и да потърсим начини да направим системите си още по-непробиваеми.

Ще започнем процес на реформи, за да видим кой има достъп до нашите сгради, как се финансират тези организации, неправителствени организации и хора, какви връзки имат с трети страни, ще поискаме повече прозрачност за срещите с чуждестранни участници и свързаните с тях лица.

 Ще разтърсим Парламента и този град и се нуждая от вашата помощ, за да го направим.

Ще защитим онези, които ни помагат да разкрием престъпността, и ще работя за разглеждане на нашите системи за подаване на сигнали, за да видя как те могат да бъдат укрепени.

Но също така трябва да кажа, че макар винаги да можем да се стремим да увеличим възпиращите мерки и прозрачността, винаги ще има хора, за които пакетът с пари си струва риска, но от съществено значение е тези хора да разберат, че ще бъдат заловени. Че нашите служби работят и че ще бъдат подложени на цялата строгост на закона. Както стана в този случай.

Това са тежки времена за всички нас, но знам, убедена съм, че ако работим заедно, можем да излезем от тях по-силни.

На вас, моите колеги, които преживяхте тези дни заедно с мен, позволете ми отново да кажа колко дълбоко съм разочарована - знам, че всички вие споделяте същите чувства.

Към онези злонамерени участници в трети страни, които смятат, че могат да си купят път към успеха. Които смятат, че Европа е за продан. Които смятат, че могат да превземат нашите неправителствени организации. Позволете ми да кажа, че този Парламент ще ви попречи.

Ние сме европейци.

По-скоро бихме останали на студено, отколкото да позволим да ни купят.

Пресслужба на Европейски парламент

 

 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре