Представяне на родопски народни песни, събрани и изследвани от фолклориста Никола Примовски по повод 80 г. от рождението му

Представяне на родопски народни песни, събрани и изследвани от фолклориста Никола Примовски по повод 80 г. от рождението му
С четене на родопски народни песни, събрани и изследвани от фолклориста Никола Примовски, клуб „Млад краевед” от ЕГ ”Иван Вазов” се включи в „Маратона на четенето”.
 
Средношколците, с ръководител М. Консулова, гостуваха на отдел „Справочно-билиографски и краезнание”, където наред с биографията на изявения родоповед се запознаха и с историите на издирени от него и други местни краеведи емблематични родопски песни като „Излел е Дельо хайдутин”, „Мила ми е, драчка ми е Сивкоскана чоста гора”, „Заспало е челебийче” , „Злато лю мари хубава Зенгин Милкова дощеру”, „ Ела се вие – превива, мома се с рода прощава” и др.
С посещението си младите краеведи отбелязоха и 90 години от рождението на Никола Примовски / р. 18.02.1933 в Устово – днешен квартал на гр. Смолян)
 
Публикации на Никола Примовски за родопския фолклор и родопското песенно творчество читателите могат да намерят в монографията му „Байрако червен и зелен” и в сборника „Родопски народни песни”, издаден в съавторство с Тасо Примо.
 
Източник: РБ Смолян
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре