Препараторът Павел Костадинов: ВИП ловците стрелят по вълчи трофеи

Павел Костадинов
Известният в ловните среди родопчанин препарира над
500 животни на година от цял свят
 
Уникални ловни трофеи спират дъха на ценителите. Препарираните животни изглеждат така, че сякаш дишат или ще скочат, а в погледа им се чете емоция. Ареалът около тях предизвиква да го пипнеш, за да се убедиш, че не е истински. Перфектните композиции са дело на една от малкото успешни фирма в България за обработка и препариране на ловни трофеи, и същевременно за организиране на ловен туризъм. Управител на фирмата е родопчанин.
preparator_4 preparator_3
Павел Костадинов вече 14 години задоволява капризите на богати клиенти, като затваря кръга от организирането на лова до монтирането на ловния трофей вкъщи. Той е роден през 1974 г. в смолянското село Момчиловци, сега живее и работи в София. Има висше художествено образование – дърворезба и скулптура. „95% от работата при препарирането е скулптура, останалите 5% са химия за обработка на кожите. Самото препариране е наречено скулптурно и се осъществява по съвременен начин.
Пресъздавам цялата анатомия на животните – мускули, кости, стави, вени, дори изражение на очите”, разказа Павел. В ателието му работят 12 души, които той е обучил. Няма животно, което до сега екипът му да не е препарирал - елени, мечки, диви кози, вълци, глигани, носорози, слонове, лъвове, жирафи, зебри, хипопотами, крокодили, слонове … и какво ли още не. Предпочитаното животно от клиентите му от цял свят обаче е вълкът. Най-малко мечки е препарирал от България, защото отстрелът е нисък и са най-скъпи в Европа. След лов в Румъния, Русия, Канада или Хималаите обаче трофеите от вида са много.
preparator preparator_10
Българин пък си поръчал трофей от слон. Заради недостиг на пространство, едрото животно е препарирано до гърдите, а останалата задна част е нарисувана на стената, за да се получи триизмерен ефект. На година Костадинов изработва над 500 трофея, поръчани от ценители. В последните години все повече българи прибягват до услугите му. Съотношението между нашенци и чужденци – запалени ловци е 70 на 30.Водени от страстта към скъпото си хоби, ВИП авджиите се включват в ловния туризъм в цяла България, Африка, Румъния, Германия… „При един такъв организиран лов при нас идват поръчки за обработване на 50-60 животни. Най-трудната част е извайването на скулптурата в определена поза по моя преценка или по желание на клиента. В повечето случаи аз присъствам на самия лов, снимам и подготвям ловни филми.
preparator_6 preparator_5
Често пресъздавам животното в позата и обстановката в момента на отстрела”, разказа още препараторът. Кожата се обработва по най-съвременния начин, за да остане завинаги, и се полага върху скулптурата. Материалите са нестареещи, внос от Холандия или Щатите. Всяко животно има свое изражението на очите. Майсторлък е пресъздаването на емоцията в погледа.
„Ловът, който провеждаме няма нищо общо с ловуването по селата и дружинките. Клиентите търсят да отстрелят определен трофей – от предпочитан вид и с предпочитана големина.Търсим зряло животно, оставило поколение и хората, които се грижат за дивеча в ловните стопанства продават трофея. Имам сключен договор с всички стопанства, в които ловуваме на територията на страната и извън нея”, обясни Костадинов. Според него некоректните ловци са много малко.
Като родопчанин, известният препаратор често насочва клиентите си да ловуват в нашата планина. Съветва ги, че тук са най-добрите трофеи, което е самата истина. По думите му всички са възхитени от родопската природа и не остават с едно идване - който е дошъл веднъж, поне два пъти в годината се връща. Случвало се е един ловец да се прибере с 3-4 трофея от Родопите.
preparator_9 preparator_8
С настоящата си професия Павел сбъдва детската си мечта. Още в 6 клас е направил сърна от дърво, която поставил на фасадата на родната му къща в Момчиловци. Рисувал е много животни, сега прави щрихи на проекти за позите на животните, които увековечава. Препараторството му е хоби от доста години. Първото животно, което изваял е съръндак. Сега работи с любов и държи и екипът му да харесва това, което прави. Всяка свободна минута е в гората, дори когато почива ходи и наблюдава движенията на дивеча. „За мен е удоволствие клиентът да отстреля животното, което иска. Тогава изпитвам такова удовлетворение, че все едно трофеят е мой”, заключи Павел Костадинов.
 
снимки личен архив
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре