Menu
Четвъртък, 12 Април 2018 10:14

Преподаватели от Физико-технологичния факултет към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” проведоха срещи с бесарабските българи в Украйна и Република Молдова

Публикувана от Прочетена 1928 пъти
Среща със завършващи ученици и г-жа Прасковя Русева в Болград в Украйнам Среща със завършващи ученици и г-жа Прасковя Русева в Болград в Украйнам

Ръководството на Физико-технологичния факултет стартира инициатива да привлече за обучение през академичната 2018/2019 година бесарабски българи по постановление №103 на МС от 31.05.1993г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина. Работна група от Факултета проведе редица срещи с представители на Община Смолян и местния бизнес. Всички те изразиха становището, че с потенциала на преподавателския състав и добрата материално-техническа база Факултетът ще осъществи успешно този проект и изразиха готовност да подпомагат образованието и интеграцията на студентите от българската диаспора в Украйна и Република Молдова. Привличането на млади хора, които да се обучават във Физико-технологичния факултет, ще допринесе да се преодолее кризата за висококвалифицирани инженерни кадри за задоволяване потребности на местните работодатели и бизнеса.

В периода от 27 март до 3 април 2018 г. преподавателите във факултета доц. д-р Слави Любомиров, доц. д-р Румен Попов и ас. Георги Кольковски се срещнаха с българските общности в Украйна и Република Молдова. Те посетиха гр. Одеса, Херсон, Болград в Украйна и гр Тераклия, гр. Твърдица, Кортен, Чадър Лунга и Валя Пержей в Република Молдова. На срещите преподавателите запознаха младите хора с красивата природа на прекрасната Родопа планина и гр. Смолян. Предоставиха подробна информация за специалностите, по които се предлага прием във Факултета, възможностите за кандидатстване за обучение и за получаване на стипендии. Преподавателите презентираха дейността на местните фирми и възможностите за професионалната реализация на бъдещите студентите.

„Навсякъде ни приеха топло, изслушаха ни внимателно”, заяви доц. д-р Любомиров, ръководител на катедра „Електроенергетика и комуникации”. „Искам да изкажа своята благодарност към г-жа Мария Делибалтова и към г-жа Прасковя Русева за съдействието при организирането на срещи с ученици от българската диаспора в Република Молдова и Украйна”, допълни той.

Пътуването на преподавателите се осъществи с финансовата подкрепа на АРЕКСИМ ИНЖЕНЕРИНГ АД, ЕМЕ АД, КОСТАЛ БЪЛГАРИЯ ЕООД, АДП-Смолян ЕООД, ПАМПОРОВО-БУС ЕТ и КОРЕКТ-РВМ ЕООД.

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!