Menu
Събота, 13 Април 2019 20:36

„Пресвета Богородице, не преставай да се молиш за нас…“

Публикувана от Прочетена 535 пъти
„Пресвета Богородице, не преставай да се молиш за нас…“ снимки: Росица Примовска

С този призив на архимандрит Висарион завърши днес на Акатистова събота богослужението в храм „Св. великомъченица Неделя“ в Смолян, посветено наЧудотворната икона на Пресвета Богородица „Златна ябълка". „Владичице, Богородителко, призова той, приеми от нас, недостойните твои раби, тия драгоценни дарове, които за Тебе едничка са прилични. Понеже поради Тебе Господ на силите дойде при нас и чрез Тебе ние познахме Сина Божия и се сподобихме с Неговото свето Тяло и пречистата Му Кръв,  затова, Богоблажена, ти си облажавана от всички родове, бидейки по-светла от херувимите и по-чтима от серафимите. И сега, всевъзпявана Пресвета Богородице, не преставай да се молиш за нас, недостойните твои раби, за да се избавим от всяко лукаво внушение и от всякаква беда, и да се запазим невредими от всяко гневно дяволско нападение.Чрез Твоите молитви докрай ни запази невинни, та, спасявани с Твоето застъпничество и помощ, за всичко да възнасяме слава, хвала, благодарение и поклонение на Единия Бог в Троица и Създател на всичко, сега и всякога, и во веки веков. Амин.“

P1140295.JPG

Архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион, който е и председател на храма, възглави св. божествената Литургия в райковския  храм, за да се отдаде обща почит от  духовници и миряни към Божията Майка и Нейната чудотворна икона  „Златна ябълка“. Заедно с него съслужи секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков , енорийски свещеник в храм „Св. великомъченица Неделя“. Божествените песнопения се изпълняваха от църковния хор с диригент Росица Казалиева.

P1140331.JPG

Първото описано чудо пред иконата на Св. Богородица станало в храм „Св. Успение Богородично“ в Асеновград /квартал Горни Воден/.  Било преди близо три века на петата събота на Великия прост, когато Св. Богородица дарила с детенце неплодна дотогава жена. Тя била закъсняла за богослужението и не успяла да получи нафора /благословено парченце хляб/. За да не скърби, свещеникът й дал оставената в дар ябълка пред иконата на Св.  Богородица. С гореща вяра и успокоение жената приела ябълката и не след дълго се оказало, че ще стане майка. Чудото се случило. И тя за благодарност принесла изкована от злато ябълка на Божията Майка. Оттогава се случват безброй чудеса. Оттогава се почита и празникът „Златна ябълка“ в нашите православнихрамове. От първия петък на Великия пост миряните започват да принасят ябълки на Св. Богородица, с които се оформя венец около иконата Й на олтара, а под нея се препълват панери с благодатния плод. На петия петък се отслужва Малко повечерие с прочитане и пеене на  целия Богородичен канон и акатист. В някои църкви тогава се раздават на богомолците осветените ябълки за рожба, здраве, благополучие.

P1140355.JPG

В храм „Св. великомъченица Неделя“ в Смолян има традиция осветените ябълки да се раздават на Акатистова събота, когато отново се отдава похвала на Божията Майка. Това беше спазено днес и множеството богомолци с радост и благодарност занесоха вкъщи Богородичния плод. Прието е осветената в храма ябълка да се раздели на членовете в семейството.

 P1140381.JPG

По време на богослужението бе извършено Свето Причастие на възрастни и деца, осветен бе постен курбан и принесените петохлебия и хляб за здраве.

С  празничен благослов се обърна към всички архимандрит  Висарион: „Нека ви е честита тази света божествена Литургия1 Нека Майката Божия бди над нас, да ни пази, да ни закриля, да осенява и семействата ви! Да пази и закриля Родопа планина и цялата Смолянска духовна околия, и тази енория, и този град! Божието благословение и общението със Светия Дух да бъдат с всички нас. Амин.“

Росица Примовска

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!