Четвъртък, 30 Април 2020 16:01

През последните дни епидемичната обстановка в област Смолян бележи тенденции към спад в разпространението на Коронавирус в региона

През последните дни епидемичната обстановка в област Смолян бележи тенденции към спад в разпространението на Коронавирус в региона
|||| |||| ||||
Областният управител Недялко Славов, директорът на МБАЛ-Смолян д-р Марин Даракчиев, директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева и директорът на ОД МВР-Смолян ст. комисар Николай Димов представиха информация за актуалната епидемична обстановка в област Смолян пред медиите в региона.

Д-р Кубатева отбеляза позитивната тенденция, че за последните пет дни има потвърден само един случай на COVID-19 в областта. Късно снощи е дошла информация за положителна проба на жена на 59г. от гр. Рудозем. Тя е била болна от няколко дни с температура, кашлица и задух. Лекувана e в дома си, но поради влошаване е приета в инфекциозно отделение на областната болница, с диагноза двустранна пневмония. Към момента е в задоволително общо състояние. Има придружаващи заболявания – диабет и хипертония. Д-р Кубатева каза, че днес експерти от РЗИ-Смолян извършват епидемиологично проучване относно източника на заразяването при този случай и допълнително ще бъде предоставена информация за това.

„В инфекциозно отделение се лекуват шест пациента в добро общо състояние, вземат се проби и в началото на следващата седмица се очаква част от пациентите да бъдат изписани след успешно лечение. Имаме възможности, имаме капацитет към момента и се надяваме, че леглата в инфекциозно отделение ще останат свободни.“, заяви д-р Даракчиев.

Той каза, че за съжаление, тази сутрин е починала интубираната в продължение на 27 дни пациентка. „Колегите положиха максимални усилия. Последните два PSR теста за Коронавирус бяха отрицателни, но тя почина от усложнения в състоянието на съпътстващите заболявания.“

Всички изразяват съболезнования към семейството на починалата жена!

Областният управител Недялко Славов запозна медиите с регламентирания ред във всяка една община в региона, в изпълнение на заповедта на Министъра на здравеопазването, относно допускане на разходки в градските паркове и градините. В тази връзка всяка община е издала заповед: За разходка на деца до 12 години с придружаващ възрастен в интервала от 09:30 до 18:30 часа, при спазване на всички мерки за безопасност, посочени в заповедта на Министъра на здравеопазването, Община Смолян определя стадион „Септември“ в кв.Райково, Община Борино определя стадиона с намиращата се в него спортна площадка, Община Девин е определила парк „Острова“, Община Неделино – градски парк „Акад. Николай Кауфман“ в центъра на града. В общините Баните, Доспат, Златоград, Мадан, Рудозем и Чепеларе не са определени изрично територии за разходка на деца до 12 години, придружавани от възрастен, което означава, че това е допустимо във всички градски паркове и алеи, при спазване на всички противоепидемични мерки.

„На КПП е създадена максимално добра организация. Ние нямаме случаи да се стои повече от минута-две на КПП. Колегите натрупаха достатъчно рутина и опит.“, каза ст.комисар Николай Димов и увери, че установяването контрол на КПП по никакъв начин не е намалил контрола от страна на служителите на МВР за спазване на обществения ред в градските части.

Във връзка с възможността на хората да пътуват между селищата в региона с цел селско-стопанска дейност, ст.комисар Димов увери, че при попълване на декларация с вярно съдържание, по никакъв начин населението не е възпрепятствано от органите на реда.

При запитване от страна на журналистите, ст.комисар Димов потвърди информацията, че с намаляването на пътникопоток по време на извънредното положение, се наблюдава намаляване броя, както на пътно-транспортните произшествия, така и на друг вид престъпления.

В заключение, областният управител Недялко Славов призова гражданите и по време на празниците, както и в делничните дни, да спазват стриктно противоепидемичните мерки, като бъдат особено внимателни, за да се избегнат в област Смолян негативните тенденции, които се наблюдават в някои от другите региони на страната. „Ситуацията през последните дни е по-спокойна, но трябва да бъдем бдителни!“
 
 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!