Президентът се обяви против участие на армията в ограничаването на миграционния натиск по границите на страната ни

Президентът се обяви против участие на армията в ограничаването на миграционния натиск по границите на страната ни
Държавният глава Росен Плевнелиев очаква 2015-та да бъде година на много работа, на смислен труд, на много по-малко политическо противоборство и на повече съгласие. Първия си за годината коментар пред журналисти президентът направи, след като взе участие в ритуала за освещаването бойните знамена и знамената светини на Българската армия пред Паметника на незнайния воин в столицата. „2015 година трябва да бъде година на неотложни реформи в секторите, които са в критично състояние. Надявам се в края на годината всички политици, в смирен и конструктивен тон, да кажат: бяхме полезни на народа и свършихме нещо смислено за нацията“, каза държавният глава.

Президентът изрази надежда трудните 2013 и 2014 година да не се повтарят повече. „Вярвам, че подходът от края на 2014 година ни показва друг път, в който забравяме политическото противопоставяне, реваншизма, битката на всеки срещу всеки, на всяка цена и на гърба на народа. Надявам се през 2015 година политиците да покажат, че служат на народа, че познават дългосрочните приоритети на държавата“, подчерта държавният глава и призова политиците да покажат отношение към стратегическите документи, приети с пълен консенсус - Националната програма за развитие „България 2020“ и Споразумението за партньорство на ЕК с България до 2020 година.

Президентът напомни още, че през 2015 г. съвпадат предишният и новият програмен период за усвояването на средствата от ЕС. „Ще бъде крайно безотговорно, ако пропилеем тази година, в която имаме да усвояваме 5 млрд. лева от стария програмен период. Годината може да бъде добра за българската икономика, ако започнем изпълнението на заложените програми за усвояване на европейските фондове“, посочи държавният глава.  

Върховният главнокомандващ на Въоръжените сили категорично се обяви против участие на Българската армия в охраната на границата, като мярка за ограничаване на миграционния натиск върху страната ни, и определи идеята като „меко казано недобра“. „Идеята армията да бъде разположена на границата е недобра, неработеща и ще предизвика международни имиджови проблеми за България“, предупреди президентът. „Не бих допуснал Българската армия да застане на границата, когато от другата страна няма армия“, категоричен беше Росен Плевнелиев и определи като недопустимо границата със съюзническа държава да бъде пазена с военна техника. „Министерството на вътрешните работи трябва да намери сили и ресурси и те да му бъдат осигурени, ако няма такива, за да може да се справи със ситуацията по границата“, счита президентът.

В отговор на журналистически въпрос държавният глава заяви, че се надява да бъде възобновен дебатът за въвеждането на електронно, задължително и мажоритарно гласуване, като част от усилията да се даде шанс на милиони българи, където и да се намират по света, да упражняват правото си на глас и да отстояват мнението си по един демократичен начин. По отношение на идеите за възобновяване на задължителната военна служба, президентът подчерта, че е необходимо такива решения да бъдат вземани по възможно най-легитимен начин. През годината предстои президентската институция да бъде домакин на дискусии по проблемите на Българската армия, обяви още държавният глава, цитиран от пресслужбата на Президентството.
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре