Понеделник, 29 Юни 2020 17:52

При инфектираните с COVID-19 в област Смолян над 80% са безсимптомните и леки форми

Недялко Славов
Недялко Славов|||| Недялко Славов|||| ||||

Областният управител Недялко Славов представи обобщена информация за разпространението на Коронавирус в региона на редовния ежеседмичен брифинг. „През изминалата седмица са установени 39 нови случая за област Смолян, с които общо от началото на извънредното положение стават 219. Това ни поставя на шесто място по общ брой установени случаи в страната и на второ място съотнесено брой случаи към брой население, с 1 на 472. Излекуваните са 133, активните случаи към момента са 81, от които хоспитализирани са 25, а амбулаторни са 56. Смъртните случаи са пет.“

Подробна информация за епидемичната обстановка в региона представи директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева: „През седмицата новорегистрираните случаи на COVID-19 в област Смолян са 39 във възрастовата граница от 24 до 79 години. От тях 27 са на домашно лечение, 12 са хоспитализираните – 8 в МБАЛ-Смолян, двама в болницата в Гоце Делчев, едно лице в Центъра за психично здраве, едно лице във ВМА. По общини случаите са разпределени: в Баните и Борино по един, които са първи случай за тези общини; Девин-1; Доспат-6; Мадан-5; Смолян-25. През изминалата седмица са дехоспитализирани  четирима, поставени са на домашно лечение и 14-дневна изолация, 2 лица от болницата в Мадан и двама от болницата в Смолян. Получен е отрицателен контролен резултат и е сменен статуса на излекувани на 48 лица, които са били на домашна изолация, и на трима дехоспитализирани.“

Д-р Кубатева предостави статистическа информация, представяща изменението на заболеваемостта в региона през отделните месеци: „С регистрираните нови случаи за месец юни регистрираната заболяваемост е общо 176, а за целия период на пандемията 219. Излекувани са 133, починали са 5, след дехоспитализация има 4 лица, на домашно лечение 52, и хоспитализирани общо 25 лица. Най-голям е общият брой на положителните регистрирани в община Доспат, а към момента единствената община в област Смолян без регистриран положителен случай е община Златоград.

В периода март-май ситуацията е следната – 43 са заразените лица, от които четири са починали, 39 са излекувани. 26 лица са лекувани в болнична обстановка, което представлява 55% от общия дял заболели. 21 лица са били настанени за лечение в МБАЛ-Смолян, 2-ма в Мадан, едно лице в Девин и две лица в Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив. 16 лица са били на лечение в домашна обстановка.

За месец юни общият брой регистрирани до момента е 176 лица. От тях 33-ма са лекувани в лечебни заведения за болнична помощ, което е около 18.75%. За целия период от март до 28 юни лекуваните в болнично заведение са около 27% от всички заразени. Към 28 юни 25 лица продължават да са на болнична терапия – в МБАЛ-Смолян са хоспитализирани 15, в МБАЛ-Девин – 4-ма, МБАЛ-Гоце Делчев – 4-ма, ЦПЗ-Смолян – 1, ВМА – 1. Към днешна дата лечението продължава на 52 лица. За месец юни 143-ма са били на домашно лечение, излекувани са 94 лица.“

По отношение клиничното протичане на инфекцията при регистрираните лица в област Смолян, според информация от общопрактикуващите лекари за периода от месец март до 25 юни, касаеща домашно лечение на 151 пациента с коронавирус, 76% от тях са без симптоми, 10% в началото са били без симптоми и по време на карантинния период са проявили някакви оплаквания, 14% са с оплаквания.

През месец юни няма регистрирани случаи на COVID-19 в три общини от областта – Златоград, Неделино и Чепеларе. По отношение контактни на заразените лица в регистъра общо за региона са вписани 690 лица, от които само за месец юни са 368. От тях 359 са от община Доспат, като на 339 вече е изтекъл карантинния период. Към днешна дата под активна карантина са 144.

През последната седмица са изпратени 163 проби за PCR-тест, от тях 18 на медицински персонал от болниците в Смолян и Девин, сред които има 4 положителни резултата. През изминалата седмица бързите тестове, извършени на територията на област Смолян са 342, от които 26 са дали положителен резултат на IgM и IgG. Приключи скринингът на работещите на Пампорово през изминалия зимен сезон, като от 101 човека, изследвани с бързи тестове, положителен резултат с наличие на IgG е установен само при един от изследваните и той е бил контактен на позитивен.

Във връзка с новото огнище на COVID-19 в завод за производство на авточасти в Смолян, д-р Кубатева каза, че РЗИ е направила необходимите предписания за дезинфекция и безопасен режим на работа в предприятието.

Предвид на завишаване броя на установените случаи в областта, от РЗИ-Смолян ще бъде издадена заповед, с която освен болниците в Смолян и Девин, за лечение на пациенти с коронавирус ще бъдат включени и другите две общински болници – в Мадан и Златоград.

Д-р Кубатева обърна внимание, че наличието на много заразени без симптоми е причина за разпространение на заболяването. Затова е важно стриктното спазване на мерките за безопасност и използване на лични предпазни средства. В заключение, тя препоръча да се избягват масови мероприятия.

По отношение на ситуацията в областната болница, директорът на МБАЛ-Смолян д-р Марин Даракчиев каза, че за лечение в инфекциозно отделение са настанени 15 пациента, които към момента са в добро общо състояние. „Няма пациенти на интензивно лечение. Има 5 свободни легла в инфекциозно отделение. Имаме възможности да лекуваме пациенти, които имат нужда от болнично лечение.“

Д-р Даракчиев потвърди, че има медицински персонал от болницата с установена коронавирусна инфекция – един лекар и две медицински сестри от интензивно отделение. „В добро общо състояние са, не са хоспитализирани, карантинирани са, а на контактните с тях лица са взети проби за PCR-тест. Те не са работили с пациенти с коронавирус, затова предполагаме, че инфекцията е дошла отвън, а не от болницата.“

Директорът на ОД МВР Смолян ст.комисар Николай Димов каза, че през изминалата седмица служителите на реда са продължили дейността по оказване съдействие на органите на РЗИ и другите държавни органи по спазване на противоепидемичните мерки и контрол на лицата, поставени под карантина. Установен е един случай на нарушена карантина при проверка и за случая е докладвано на прокуратурата. Служителите на дирекцията са се грижили и за осигуряване на обществения ред по време на провелите се през изминалата седмица абитуриентски тържества на територията на област Смолян.

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!