Понеделник, 11 Май 2020 09:52

Приветствие на Росица Шехова - директор на СУ „Св.св. Кирил и Методий“- гр. Смолян

Приветствие на  Росица Шехова - директор на СУ „Св.св. Кирил и Методий“- гр. Смолян
|||| |||| ||||

Приветствие

на  Росица Шехова директор на СУ „Св.св. Кирил и Методий“, гр. Смолян

до Училищната общност- учители, педагогически специалисти, родители, ученици, гости за Патронния празник на училището 11 май 2020г.

Уважаеми колеги,

Скъпи ученици и родители,

съратници на образованието, възпитанието и социализацията на деца, ученици ни!

В условията на продължаващо извънредно положение в страната  ние отбелязваме 164 години от основаването на училището ни и почитаме патроните си, създатели на българската азбука, просветители и духовни водачи на поколения българи.
             Празника за всички нас ще се реализира нетрадиционно в онлайн среда, но като съдържание и послания ще продължим традициите ни- да отдаваме  почит и уважение на вечния и непреходен стремеж към знание, науката, просвещение и духовните устои на нацията ни.

„ Върви народе възродени

към светли бъднини върви“ 

с книжовността, таз сила нова,

съдбините си  поднови!

 Върви към мощната Просвета!

……Напред! Науката е слънце,

което във душите грей! Напред!

 Народността не пада там,

дето знаньето живей!

Уважаеми родители, последните два месеца на учебната 2019-2020г. УЧИЛИЩЕТО НИ  заработи в условията на дистанционно обучение. Науката и технологиите, професионализма и куража на учителите ни, активната подкрепа и ангажираност на всеки от Вас и отговорното учене чрез платформата на МОН MS TEAMS …..edu.mon.bg на учениците ни  дадоха възможност УЧЕНЕТО, ОБУЧЕНИЕТО, РАЗВИТИЕТО да продължи. Нещо повече, да се случи една бърза и смислена  трансформация на образователната среда. На средствата, технологиите, методите на работа, така, че да се разработи още една от формите на обучение-дистанционното. Кризите са и възможност за бъдещо развитие. Ние ще съхраним, надградим и развием уроците от настоящия момент.

Горда съм от факта, че СУ „Св.св. Кирил и Методий“, със всичките си ресурси не притихна,  не изпадна в мимикрия. Напротив.

От 2017-2018г. учебна година училището ни работеше по проект на МОН за дигитализация на образователния процес. Ние се оказахме едно от първите училища в област Смолян, което разработи собствена образователна платформа – ОФИС 365 за обучение и образование. Работихме усилено за изграждане на отлична мрежова инфраструктура- интернет обезпеченост; технологично обновление на ресурсите- техника и програмно осигуряване.; целенасочено обучение на педагогическия персонал, ръководния състав и администрация за работа в Microsoft Office 365 Първоначално като допълнение и надграждане на дневната форма на обучение, оптимизиране и модернизиране на образователния процес и управлението му; за индивидуализиране на учебните програми и обхващане на уязвими групи, за работата ни с партньори от десетки европейски училища-партньори, обогатяване на извънкласните ни дейности и много други. 

Ето защо,  съумяхме за кратко време, в рамките на дни  да заработим – на 17.03.2020г. заработиха първите дигитални класни стаи- екипи. Към 24.03.2020г. възстановихме на 100% обема дейност характерна за училището ни – всички часове от задължителната, избираемата подготовка, целодневната организация, част от проектните ни дейности, консултации и други. В онлайн режим се провеждат и всички екипни срещи на преподаватели, екипи за подкрепа на ученици със специални образователни потребности.

Организираме дистанционно обучение за 570 ученици в 26 паралелки, в трите етапа на средното образование. Към края на м. април 2020г. ние постигнахме 94% обхват на учениците в дистанционно обучение за останалите разработихме гъвкави модели за работа на терен. Подкрепихме семейства и ученици във възловите класове- ІV, VІІ, Х, ХІІ с предоставяне на таблети, свързаност, онлайн обучение за работа в платформата и професионална подкрепа.

 Скъпи родители,  без вашето активно участие и подкрепа за децата ви, всичко посочено по-горе не би могло да случи, или поне не в този обем. Безрезервното и компетентно сътрудничество на учители-ученици-родители до момента дава резултати. БЛАТОДАРИМ!

Скъпи ученици, през последните седмици впечатлихте колегите ми, родителите си и мен с активността си и интереса  ви за  смислена образователна работа вкъщи, пред компютъра. Откривате и преоткривате възможностите на дигиталното обучение. Предизвикателството, пред което сме поставени доведе до бързи и качествени промени в образователната среда, формите и средствата за обучение. Вече знаете,  че човек се учи и в най- трудните житейски ситуации. Ученето е непрестанен процес, който не се затваря в определено място или време, то е осъзната необходимост на хората. Останете активни, осмислете времето си с полезни занимания, направете ученето приятно и смислено занимание, защото то, УЧЕНЕТО ще ви съпътства цял живот!  Бъдете любознателни, трудолюбиви и активни и успехите ще дойдат! Преди всичко бъдете здрави!

Колеги, признателност и уважение за вас от училищната ни общност и цялото  обществото, за умението ни бързо да се учим, да си сътрудничим, да се самоорганизираме и в най- тежките ситуации. Вие превръщате  кризата във възможности и слабостта в сила. Поклон пред будителската ви мощ.

Бъдете здрави и вдъхновяващи!

Дата:11.05.2020г.

Росица Шехова

Директор на СУ “Св.св.Кирил и Методий“, Смолян

 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!