Петък, 29 Май 2020 19:25

Признание от родния футбол за 70 – годишният юбилей на Георги Чешмеджиев

Георги Чешмеджиев
Георги Чешмеджиев|||| Георги Чешмеджиев|||| ||||
Сериозно признание по случай 70 – годишният си юбилей, получи известният футболен деятел и ръководител в Смолян Георги Чешмеджиев. Бивши негови футболисти, ФК „Родопа – Смолян“ с президент Валентин Кюлхански, както и директорът на „Спортна администрация“ в ПФК „Лудогорец“ изненадаха Чешмеджиев за неговата годишнина. Той получи почетни плакети от представителите на футболните клубове, както и пожелания от бившите си футболисти, между които са Сашо Пайталов, Данчо Пупов, Иван Мечкраски, Юлиян Сюрджиев, Борислав Величков, Наско Кикьов и др. На сбирката, която се е провела в механа „Момчилова крепост“ е присъствал и д-р Петър Кръстанов.
 
Георги Чешмеджиев е възпитаник на „Родопа“ – Смолян. Бил е футболист при юношите старша възраст, като след отбиването на задължителната си военна служба е привлечен в представителният тим на клуба в Смолян. Има 5 мача в „Б“ група, като не е бил между титулярите. След това той кандидатства и е приет във ФИВ „Георги Димитров“, сегашната Национална спортна академия. Там той е футболист на представителният тим на висшето учебно заведение, като същевременно е и лекоатлет и участник в проектонационалният отбор на България на 100 и 200 метра. Той става шампион на България в двете дисциплини. Чешмеджиев има и специализация по футбол в Тунис, под ръководството на един от най-големите футболисти на СССР, Шестерньов. Като лекоатлет е трениран и от един от най-добрите специалисти на Куба. След успешното си дипломиране се зърваща отново в Смолян, като се учи на треньорство от Иван Вутов. Той става негов помощник-треньор, както и на Георги Цветков и на Никола Дафински.
 
След това започва да ръководи футболни отбори. Започва в Рудозем, където остава на чело та местният тим в продължение на 4 години, а след това 9 години в Смолян. В областният град е бил заместник-председател на „Родопа“ – Смолян, главен методист на БФС. Георги Чешмеджиев е бил и представител на школата в Смолян за лицензиране на треньори.Преминал е през „А“,“Б“ лиценз и единственият с УЕФА Про лиценз. Повече от 14 години работи в Българския футболен съюз. За този период той три пъти е бил водач на националният отбор по футбол на България на Европейски квалификации, които са се провели в Словения, Холандия, както и на контролна среща на тима в Македония. Той е бил и главен консултант по изследване, към Катедра „Футбол“ – НСА, под ръководството на професор Шишков. Участвал е и в разработката на „Модерна европейска атака“ на Световното първенство по футбол през 2006 година в Германия, като представител на Националната спортна академия – София. След пенсионирането си, Георги Чешмеджиев работи в софийска фирма.

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!