Menu
Понеделник, 10 Юли 2017 17:02

Признателни серафимовци и смолянчани и тази година почетоха загиналите смели мъже за свободата на родината ни

Написана от
Признателни серафимовци и смолянчани и тази година почетоха загиналите смели мъже за свободата на родината ни снимка: Сдружение Серафимово
Признателни серафимовци и смолянчани и тази година почетоха загиналите смели мъже за свободата на родината ни.  Малцина знаят, че решаващите бойни действия по време на Балканската война в нашия край са станали на връх „Св. Неделя” край с. Полк. Серафимово. Всички свързват връх Средногорец с така дългоочакваната свобода за Родопите, а истинската битка се е водила всъщност на този позабравен връх, носещ името на светицата.
На входа на параклиса „Св. Неделя” има паметна плоча с надпис: ”Тук през 1912 година започва атаката на 21-ви Пехотен полк за освобождението на Родопите“. Малко под връх „Св. Неделя” има и гробище с кръст. По-възрастните местни жители в продължение на години са намирали кости, които са били на убитите войници. За незнайните герои те изградили това гробище. След като легендарния полк. Серафимов изрича думите: „ Да се отстъпи?! Не! Никога! Аз няма да отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител! Не! Нито поглед назад! На току-що освободения роб робство не ще върна пак! Вярвам в несломимата мощ на моя полк! През трупа ми трябва да се мине, пък тогаз!”, като подкрепление на нашите сили е изпратена рота  от Гара Бук, която се придвижва по-най бързия начин, без да нощува и почива до връх „Св.Неделя. И именно тази помощ на новопристигналите войници е изиграла решителната роля за победата.
В едноименния параклис, на 9 юли т.г. отец Димитър Одаджиев отслужи панихида в тяхна памет. Традиционно  инициатор бе Спиро Чавдаров. Беше почетена и Св.Неделя.  Извърши се водосвет за здраве и благоденствие, раздаде се и благословен курбан.
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!