Продължава имунизационната кампания срещу полиомиелит

imnizatsiyaПродължава извънредната имунизационната кампания срещу полиомиелит (детски паралич) в Смолянска област, съобщиха от здравната инспукция. С един извънреден прием на убита полиомиелитна ваксина се обхващат децата от 13 месечна до 7 годишна възраст, които нямат редовни  приеми за възрастта си; нямат данни за извършена имунизация и нямат личен лекар;  
По информация на РЗОК, в област Смолян общо 258 деца в посочената възрастова група са без личен лекар. За 233 от тях има данни, че са извън страната, а 25 – извън територията  на областта. Според пациентските листи на общопрактикуващите лекари , 46 деца на възраст от 13 месеца до 7 години са с пропусната имунизация срещу полиомиелит заради незаинтересованост от страна на родителите. Инспектори на Регионална здравна инспекция – Смолян издириха децата и 35 от тях вече са имунизирани. На останалите  ваксината ще бъде поставена по-късно, тъй като по време на акцията са били болни.
С цел ранно откриване на случаи на полиомиелит, Регионалната здравна инспекция в Смолян връчи предписания на ръководителите на лечебни заведения за болнична помощ за засилване на надзора на острите вяли парализи. Медиците разполагат със списък от диагнози,  които задължително трябва да съобщят в РЗИ като остри вяли парализи.
Необходимостта от извънредната имунизация е продиктувана от влошилата се епидемична обстановка в някои прикавказки републики и в Русия, където през миналата година бяха регистрирани 476 лабораторно потвърдени случая на полиомиелит, от които 29 смъртни. През 2011 година 4 страни в света ( Пакистан, Афганистан, Индия и Нигерия) остават ендемични, т.е. на тяхна територия дивия полиомиелитен вирус се разпространява от човек на човек неконтролируемо.
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре