Петък, 22 Май 2020 19:57

Проф. Елена Николова: „Родопчани са хора, които винаги са държали на духовността“

Проф. Елена Николова: „Родопчани са хора, които винаги са държали на духовността“
|||| |||| ||||
 
„Родопчани са хора, които винаги са държали на духовността. Ние можем да се похвалим с високите постижения на смолянските училища. Нарекоха ги образователно чудо и образователен феномен, заради високите резултати, които отчитат на външните оценявания. Това се дължи на добре подготвените педагогически кадри, повечето от които възпитаници на смолянския Учителски институт и на Филиала на ПУ сега“.
 
Това каза проф. Елена Николова – преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“ Филиал - Смолян. По думите интереса към словото у родопчани е много голям. Те се стремят да съхранят и диалекта, и традициите си, но същевременно познават много добре и книжовния български език.
 
„Преподаватели от Софийския университет, които идват най-вече за икономическите специалности във Филиала в Смолян, казват, че нашите студенти говорят много правилно. Аз съм изследвала родопските говори, почти всичките ми научни изследвания са свързани с тях. Родопчанинът има усет и съзнание за това кое е диалектно и кое книжовно и при разговор с непознати, с външни за селото или за града хора, те чудесно превключват от диалект към книжовен език. Това говори за езикова и социолингвистична култура“, каза още Николова. Тя посочи, че ние трябва да се гордеем с българската духовност, защото на нашите земи са се родили не една и две азбуки. „Освен глаголицата и кирилицата все повече започна да се говори и за писмеността на готите, започнаха да се намират надписи по плочки, някои от които все още неразгадани. Така че много древни цивилизации са живели по нашите земи и ние трябва да положим усилия и да се направят сериозни интердисциплинарни проучвания“, добави проф. Елена Николова.
 
По повод 24 май – Денят на славянската писменост и на българската култура и просвета Елена Николова пожела на всички да усетим този празник като истински празник на духа, да усетим топлина и светлината в душите си и да мислим повече за духовните ценности. „Аз винаги съм имала надежда и вярвам, че духовното ще надделее. Родопчани са хора които винаги са държали на духа, на традициите и знам, че духовността ще пребъде“, каза в заключение проф. Елена Николова.

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!