Проверяват над 500 гласоподаватели, дописани в избирателните списъци в Смолян

Проверяват над 500 гласоподаватели, дописани в избирателните списъци в Смолян

Предстои проверка на 506 гласоподаватели, дописани в избирателните списъци. Това става ясно днес във входа на делото в Административен съд - Смолян, където се гледа делото по оспорване на изборните резултати от балотажа за кмет на Смолян. 

Допуснато е събиране на доказателства относно гласуването на избиратели от социалните домове в Петково, Ровина и Фатово. Това ще стане, след приключване на броенето на бюлетините. На този етап са преброени около 10 000 бюлетини в съдебна зала, посочи пред журналисти Игнат Колчев, съдия по делото и председател на Административния съд в Смолян.  Той уточни,  че са установени няколко гласа разминаване с данните от секционните протоколи,  съгласно наблюденията на адвокатите.  До този момент няма съществени различия, заяви Игнат Колчев. Той прогнозира, че днес ще се приключи с броенето на всички бюлетини, остават още  изборните книжа от 35 малки секции с около 2000 гласа за броене. 

Основните грешки при установените няколко случая на разминаване са свързани според съдията с  грешки в преброяването и с неправилно определяне на бюлетини за недействителни.  Съдебният състав брои бюлетините от гласуването във всички 89 секции в община Смолян на 5 ноември, когато жителите избираха между достигналите до балотаж Николай Мелемов (ГЕРБ) и Стефан Сабрутев от „Движение „Нашият град“.Делото в Административния съд  е образувано по жалба на Стефан Сабрутев, останал с втори резултат на балотажа с 149 гласа по-малко от тези за Мелемов.   Открити са единични случаи, когато комисии не са зачели като действителни бюлетини, при които при изписването на отметка в квадратче за гласуване,  мастилото малко излиза извън очертанията. Има гласове, които правилно са зачетени от секционните комисии като недействителни и те касаят липсата на правна култура при избирателите, допълни Колчев. Той даде като пример поредица случаи, когато избирателят е изписал отметката за гласуване, но не в предвиденото квадратче за съответния кандидат, а до него.
 
Източник: Дарик.бг
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре