Пушката на Капитан Петко войвода става част от постоянната експозиция на музея в Смолян, след успешната дарителска акция за закупуване на специализирана витрина

Пушката на Капитан Петко войвода става част от постоянната експозиция на музея в Смолян, след успешната дарителска акция за закупуване на специализирана витрина

Пушката на Капитан Петко войвода ще стане част от постоянната експозиция на Регионален исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Това става факт благодарение на обявената през есента дарителска акция за закупуване на специализирана витрина, която успя да събере необходимите средства, информира за Дарик директорът на институцията Валентина Василева. До сега пушката на легендарният Войвода се излагаше само веднъж годишно, в рамките на честванията на годишнината от Балканската война и Освобождението на Родопите.

„Много се радваме, че ще успеем да закупим необходимата витрина, която ще даде възможност да бъде видяна пушката на Капитан Петко войвода от всичките й страни. Надяваме се съоръжението да бъде монтирано до един месец“, коментира Василева.

 Около 5 000 лв. ще бъдат необходими за изработката, доставката и монтажа на витрината, която в момента се сглобява по поръчка от родна фирма. Необходимите средства са събрани най-вече от дарения и продажба на календари на музея, в рамките на акцията.

Тя ще бъде поставена във входното фоайе на музея и сред картините от изложбата „Родопско величие“, добави Василева.

Във въпросната експозиция са портрети на дванадесет родопчани и хора, свързали завинаги името си с Родопите, между които са Момчил юнак, Дельо хайдутин, Поп Григорий, Рада Казалийска, полк. Владимир Серафимов, Стою Шишков, Екзарх Стефан, разбира се Капитан Петко войвода и други паметни личности.
 
Източник: Дарик.бг
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре