Menu
Неделя, 24 Юни 2018 10:36

Работи се за възраждане на филмовия фестивал в Смолян, който да бъде уникален и да допринесе за цялостния културен облик на региона

Публикувана от Прочетена 895 пъти

По покана на Областна управа, заместник-министърът на културата Румен Димитров и директорът на Националния филмов център Жана Караиванова проведоха среща с ресорния заместник-областен управител Андриян Петров, представители на община Смолян и директори на регионални и общински културни институции. Основната дискутирана тема беше свързана с възраждането на филмовия фестивал в Смолян.
Заместник-министърът отбеляза, че Министерството на културата има грижа и отношение към нашия регион и работи в тясно сътрудничество с регионалната и местната власт и институциите за развитието на културата тук. Той представи възможностите за финансиране на бъдещ филмов фестивал в Смолян, както и програмите, по които може да се кандидатства.
Заместник-областният управител Андриян Петров уточни, че има разработена идейна концепция за провеждане на филмов фестивал, която беше дискутирана по време на последното заседание на Областния съвет по култура. Идеята е Смолян да бъде филмовия център, като Девин и Златоград също изразяват интерес и желание част от събитията на такъв фестивал да се случват на територията на техните общини.
Петров каза, че е важно да се обърне специално внимание на съпътстващите дейности покрай фестивала, които да спомогнат за откриването и развитието на млади таланти от региона и в които всяка културна институция от област Смолян може да организира свои прояви, като се постигне симбиоза от всякакъв вид изкуства. Целта е филмовият фестивал в Смолян да бъде уникален и да допринесе за цялостния културен облик на региона. Затова Петров предложи есента тази година да бъде проведена работна среща между заинтересованите страни, на която концепцията да бъде допълнена и изчистена, за да могат да се планират последващи действия, да се проучат възможностите за финансиране чрез проекти и от бюджетите на Областна и общинска администрации и да се разпределят задачите.
Жана Караиванова отбеляза, че киното е един от най-лесните и въздействащи начини за преодоляване на различията между нациите и културите. Тя даде примери как се развива киноизкуството в малки населени места, като тези в нашия регион, и какъв голям принос за това имат филмовите фестивали. Говори и за развитието на българското кино и изгряващите млади таланти.
Около 6% от бюджета на България се формира от филмовата индустрия. Провеждането на филмов фестивал в Смолян ще допринесе не само за обогатяването на филмовото изкуство и цялостния културен живот, но и ще има положителен икономически ефект за областта. Такъв вид събитие има голяма принадена стойност и спомага както за развитие на бизнеса, така и за популяризиране на региона като целогодишна туристическа дестинация.

 

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!