РДТ с няколко спектакъла през месец януари

"Продавач на чудеса" "Калуня-Каля"

Родопски драматичен театър представя на 19 януари от 19.00 часа

"ПРОДАВАЧ НА ЧУДЕСА" по разказ на ГАБРИЕЛ ГАРСИЯ МАРКЕС,

моноспектакъл на ИВА КАРАМАНЧЕВА
Режисьор: Светозар Кнезовски
Сценограф: Весела Вълчинова - Тошкова , Музика: Иван Драголов

Дами и господа, в тези смутни времена, когато всички ние имаме нужда от малко топлина и разбиране, от глътка въздух и съвсем малко време, прекарано с приятели, извън стресиращия ритъм на ежедневието, Продавачът на чудеса доброволно излиза от своята изолация и яхнал стадо невидими слонове пристига, за да лекува душите на хората като накара музиката да продължава, докато медта на тръбите се стопи, да хвърчат ракетите, докато ангелите се подпалят и да се лее сангрия­та, докато убие мисълта... Само не се блъскайте, моля, не се блъскайте, места все още има! Така че отпуснете се и нека заедно да се потопим в шарения лабиринт на магическия реализъм.

На 24 януари от 19.00 часа гледайте „Бившата мис на малкия град” от Мартин Макдона.

Къде е границата между реалността и илюзията?

Дали е истина, че единственият сигурен път за бягство от себе си е дълбоко в самия себе си?

Къде свършва болката от съществуването, за да започне екстазът на делюзията?

Възможно ли е въобще да бъде отрязана пъпната връв между човекът пред огледалото и образа му в него?

А, има ли огледало изобщо или то също е сладка измама, която само приспива ужаса от уединение с противоположното, което ни изяжда и докарва до лудост?

“Бившата мис на малкия град” е спектакъл-търсене, неистово преследване на отговорите на всички тези въпроси, зададени от гласовете на неспокойството и страха.

Късче интензивен живот, чиято експлозивна сила и екстремна сетивност са сякаш есенцията на времето, в което сме орисани да съществуваме.

Предизвикателство, изпит, на който да подложим сетивата си и способността си за съчувственост, която ни е толкова нужна в съвременния ад на оцеляване и бягство от болката.

„Бившата мис на малкия град” от Мартин Макдона

Режисьор - Стайко Мурджев

Сценография - Петя Караджова, Хореография - Марияна Йотова, Превод - Мариана Екимова-Мелнишка

Участват: Емилия Ованесян, Божана Мановска, Мариан Бозуков, Васил Читанов.

 

Не пропускайте да видите и възстановеният спектакъл „Калуня Каля“ на 26 януари от 19.00 часа в зала № 2 на театъра.

 Калуньаа бил добър човек... И гледал да прави добро за народа... Искал да прави добро – а все излизало зло... Ей такава работа, такава една история, да ѝ се чудиш и маеш...

Трагичната история на Калуня ни разказва за смутните години около Априлското въстание и желанието на един човек да оправи света. Но дали светът иска да бъде оправен?

За първи път у нас на сцената на Родопски драматичен театър e поставено представление по романа на Георги Божинов „Калуня-Каля“.

Дълги години творбата остава незабелязана, но днес е един от най-преиздаваните и тиражирани исторически романи.

В „Калуня-Каля“ са описани събития, случили се около националноосвободителните движения на българите. Но този роман най-малко засяга участниците в тези движения.

Главният герой на романа е богатият помак Калуньо. Докато личния му живот е доминиран от най-голямото му желание – да има дете, той бива въвлечен от своите приятели в башибозук, който унищожава цяло българско село. Ужасите, проявени към „каурите“ (българи), карат Калуньо да се обърне срещу своите и със средствата на насилието той започва да търси справедливост. Калуньо обявява война като че ли на целия свят. Това за него е свещена война за справедливост, която накрая го погубва.  

Идеята за пренасянето на трагичната история на Калуньо на театрална сцена е на младия режисьор Благой Бойчев: „В тази история ме грабна желанието на героя да възвърне справедливостта, мира и тишината в света, НО чрез насилие. Защото, ако човек се бори срещу злото със зло, то пак остава зло.“

Участват актьорите от трупата на Родопски драматичен театър:

Атанас Найденов, Васил Читанов, Божана Мановска, Ива Караманчева, Преслава Георгиева, Борис Хаджийски, Асен Левов, Никола Орешков, Димитър Димитров, глас Руси Чанев

Режисьор: Благой Бойчев

Сценограф: Мирела Василева, Драматург: Цвета Ерменкова, Хореограф: Стефания Георгиева, Композитор: Добромир Кисьов

 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре