Menu
Неделя, 24 Юни 2018 10:31

РДТ - Смолян кани на представлението "Палежи и грабежи"

Публикувана от Прочетена 946 пъти

Родопски драматичен театър „Николай Хайтов” – Смолян има удоволствието да Ви покани на последното за сезона представление на „Палежи и грабежи” в зала 1 на РДТ„Н. Хайтов”- Смолян
на 27.06.2018 г., 19.00 ч.

„Палежи и грабежи”

Театрална игра по разкази и пиеси на Николай Хайтов
Драматургия и режисура Юрий Дачев

ПАЛЕЖИ И ГРАБЕЖИ
Театрална игра по разкази и пиеси на Николай Хайтов
Драматургия и режисура Юрий Дачев, сценография и костюми Радина Близнакова
На сцената трагикомичната и сърдечна история разказва за драмите, тъгите и вълненията на съвременните „Хайтови“ герои – родопчаните. Режисьор и драматург на спектакъла е водещият на предаването „Рецепта за култура“ по БНТ Юрий Дачев. Спектакълът носи името на разказ на Хайтов написан през 70-те години на миналия век, но в постановката са насложени мотиви от разкази и пиеси, представящи цялото му творчество. С „Хайтова“ обич към Родопите постановката разказва за мечтите и замиращите надежди на оределите жители на планинските селища, които боледуват по обезлюдяващата планина. Главните герои са малкото местни жители извикани за статисти в снимките на американската филмова продукция „Диви времена“. В почивката между нощните снимки разговорите им съживяват минали конфликти и вълнения, създават се нови любови, възникват смешни откровения, възраждат се замиращи надежди, гарнирани с тъжни усмивки и весели стонове.
“Един разказ, написан, както повечето творби на Хайтов с хумор, с пипер, с много обич към хората, за които разказва. Върху този разказ аз натрупах фрагменти от други негови творби, като идеята беше да пренеса времето, за което става дума в оригиналния разказ, във време, когато отново се снимат продукции, често пъти чуждестранни, когато отново има нужда от статисти“, казва Дачев, давайки отговор със спектакъла си какво се случва с героите на Хайтов и техните наследници днес.
В постановката дават всичко от себе си носителката на „Аскеер“ Емилия Ованесян и Димитър Димитров, както и талантливите млади актьори Атанас Найденов, Делян Илиев, Джована Галиарди, Васил Читанов, Асен Левов.

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!