Реколтата от смилянски фасул се очертава по-слаба заради жегите

Реколтата от смилянски фасул се очертава по-слаба заради жегите
Новата реколта от смилянски фасул ще бъде по-малка заради периодите на засушаване и жеги, прогнозират от Земеделската кредитна кооперация в Смилян. Очакванията са за добиви не повече от 35-40 тона от стопаните по горното поречие на Арда, докато в други години са произвеждани около 50 тона от деликатесния сорт боб.

Особено неблагоприятни за развитието на смилянския фасул са високите температури, които се наблюдаваха в региона през последните седмици.
 
Местни фермери се оплакват от падане на цветчетата на фасулените стъбла, което според агроспециалисти е известно като "абортиране" на цветовете. Смилянският фасул вирее най-добре на тази надморска височина, прекомерните летни температури причиняват абортиране на цветовете, обяснява Сафидин Чикуртев, председател на Кооперацията, която е притежател на запазената марка "смилянски фасул".
 
Най-добрите условия за развитие на бобения сорт са именно в селищата по горното поречие на Арда. Миналогодишната реколта от смилянски фасул вече е почти продадена при цени от 7 до 10 лева. От няколко години продукция на смилянските фасулени фермери се изкупува и от една от известните вериги хипермаркети в страната, предаде БТА.
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре