Menu
Вторник, 17 Юни 2014 17:31

РИМ- Хасково гостува в Смолян с “Девет товара коприна и още девет- везани”

Публикувана от Прочетена 1737 пъти
Гостуваща изложба на РИМ- Хасково “Девет товара коприна и още девет- везани” се представя в залите на РИМ „Стою Шишков“ по повод 18 юни – празник на обединения град Смолян.
Тя показва голямото богатство на  колекцията  “Коприна” , която е част от етнографския фонд.
Комплектуваната изложба “Девет товара коприна и още девет – везани” има за цел да покаже най-стойностното от тази колекция. Това са красивите покривки за легла и маси, ризи, нощници, елеци, шалове, кърпи и бродерии с изящни ръчно изработени дантели.
Идеята на изложбата е да направи посетителя свидетел на непреходна красота, да го потопи в атмосферата, да почувства радостта, която коприната притежава и предава от поколение на поколение. Експонатите, включени в изложбата са от ХІХ и ХХ век. Повечето платове са с естествения цвят на пашкулите.
Гледането на буби е занятие, упражнявано от почти всички социални и етнически слоеве в Хасковска област до 80-те години на ХХ век. Свилените платна от варена коприна, получена при домашни условия, са тъкани на хоризонтален стан. След 20-те години на ХХ век фините нишки, добити от филатурите в първите фабрики за производство на коприна в Хасково и Свиленград, се тъкат на железни станове.
Най-ценните качества на коприната са нейната здравина и трайност. Затова експонатите от ХІХ и ХХ век и сега радват и привличат с блясъка и цветовете на нишките. При допир коприната предава своята мекота, топлина, ефирност и предизвиква невероятно настроение, възхита и желание да притежаваш тази красота.
Изложбата предизвиква всички сетива на посетителя. Прави го съучастник в изработката на  копринените дарове и го отпраща във висините допирът с тях.
От 2005 г. изложбата „обикаля“ различни музейни зали в столицата и из цяла България. Музеят в Смолян кани тази уникална и представителна за източните предели на Родопите изложба поради факта за съществуване на трайни културни контакти между централните части на планината и периферията й. Известно е, че през ХІХ-ХХ век смолянски занаятчии упражняват професията си в Хасковския край. Оттам те носят на жените и дъщерите си фини копринени платове и изделия, както и копринени конци. Затова изложбата в Смолян се обогатява с експонати и от фонд „Етнография“ на регионалния музей в града, представящи бита в Устово, Райково, Смолян, Могилица и други селища през ХІХ-началото на ХХ  век.
Куратор на изложбата е дългогодишният етнолог на РИМ-Хасково Магда Милчева, чиито корени са от Смолянския край и началото на музейната й кариера започва в Смолянския музей.
Г-жа Милчева ще представи лично изложбата на 18 юни 2014 г. от 17.00 часа в изложбената зала на РИМ-Смолян.
С поредното издание, „пътят” на „Девет товара коприна и още девет – везани”, продължава към Родопа планина, в залите на РИМ – Смолян, да радва очите и топли душите на родопчани до края на месец август 2014 г.
 
Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!