Петък, 05 Юли 2019

РИОСВ – Смолян провери ново находище на Родопски крем в Родопите

Публикувана от
РИОСВ – Смолян провери ново находище на Родопски крем в Родопите
   
От началото на юни РИОСВ - Смолян извърши 3 проверки на находищата на Родопски крем (Lilium rhodopaeum) в Родопите. Освен ежегодния мониторинг на защитеното растение експерти от инспекцията извършиха извънредна проверка, по време на която беше открито и описано ново находище на вида в района на село Кремене, община Смолян. То е с площ 150 кв.м, в които са преброени около 40 растения в различна фаза на цъфтеж.

По време на плановите проверки на находищата на Родопски крем в защитената местност Ливадите, село Сивино и село Стойките е установено, че популациите на растението са стабилни.

Родопският крем се среща на още няколко места в Родопите – Куцинското блато край с. Проглед, резерват „Сосковчето“ край Смолян, местността Циганско градище, и „Кичик кая“ край град Рудозем. С цел ограничаване на антропогенното въздействие, оказващо се основен лимитиращ фактор за естественото разпространение на вида, голяма част от находищата на растението са обявени за защитени територии съгласно Закона за защитените територии, а останалата част попадат в защитени зони от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000.

Видът е с природозащитен статут „критично застрашен“ и е включен в Червената книга на България.
 
Прочетена 1598 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!