Menu
Петък, 06 Януари 2017 16:15

Ритуално хвърлиха кръста във водите на река Чепеларска

Написана от
Ритуално хвърлиха кръста във водите на река Чепеларска снимка: община Чепеларе
На 06.01.2017 година (Богоявление), по традиция се извърши ритуално хвърляне на кръста във водите на река Чепеларска. След тържествената литургия в двата храма в града, с литийно шествие и хоругви, множеството се отправи към реката. Четирима бяха смелчаците, които влязоха смело в ледените води, за да го извадят.
Пръв до кръста достигна Борислав Караминев на 32 години. Мъжът получи благословия от отец Станимир и отец Димитър и поздравления от г-жа Славка Чакърова – Кмет на Община Чепеларе.
Според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщението на Иисус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. В момента на кръщението небето „се отваря“ и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“.
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!