Menu
Неделя, 30 Юли 2017 13:54

Родолюбивото Чокманово посрещна празника си Илинден с изложба, посветена на 125 години от основаването на читалището в селото

Написана от
Родолюбивото Чокманово посрещна празника си Илинден с изложба, посветена на 125 години от основаването на читалището в селото снимки: община Смолян
С изложба „125 години Народно читалище „Христо Ботев” в Чокманово бе отбелязан традиционния празник Илинден на родолюбивото село, което е с 400 годишна история.  „За кратък период успяхме да създадем тази изложба”, посочи председателят на читалището Тодора Гарова , която благодари на всички, които са предоставили документи и материали от историята му. Експозицията е съставена  от зам.-директорката на регионалната библиотека „Николай Вранчев” в Смолян Йорданка Вълчева, която е и член  на читалищното настоятелство. „Тази изложба е спонтанно решение след  последното годишно-отчетно събрание,  за да покажем кога се е създало читалището и  как се е развивало през годините”, каза Вълчева при представянето на изложбата. Първоосновател на читалището е създаденото през 1892 г. културно-просветно дружество „Изгрев”.
 
chokmanovo 1 chokmanovo
 
На 15 май прогресивни чокманци възобновавят дейността на дружеството и поставят началото на читалището като приемат и името му на българския поет и революционер Христо Ботев. Първият председател е Димитър Димитров, а първият библиотекар е Никола Д. Милковски. В 10 тематични цикъла са представени основните моменти от историята на културното и просветно средище. Експозицията включва  началото на създаването на читалището, поглед през годините, организационния живот, културно-просветната дейност, самодейно-певческото изкуство, спомоществователи и дарители, художествени творби свързани с историята на селото и др. Вълчева посочи, че желанието на всички е да се разшири изложбата и да се направи по тематично и пространно представяне.       
„ Като кореняк чокманец, благодаря на всички вас, че присъствате на тази изложба. С решение на Общинския съвет и по повод 125 годишнината на читалището, то е наградено с паричната награда. Тя е връчена на госпожа Гарова”, съобщи зам.-кметът Венера Аръчкова. Тя каза, че община Смолян подпомага и ще подпомага и в бъдеще  читалищата, както и това в Чокманово,  за да се затвърждава българщината и да са живи традициите.
След като бе открита изложбата започна и празникът на селото, който е посветен на 114 години от Илинденско- Преображенското въстание. Много хора бяха дошли , за да се видят с близки и приятели, да споделят обичта си към родното си село и да напълнят душите си с добро.
 
chokmanovo 3 chokmanovo 4

Празникът откри зам.-кметът  Аръчкова, която поздрави жителите и гостите от името на кмета Николай Мелемов. „Скъпи чокманци, поздравявам ви с  традиционния  празник на Чокманово, известно с богатата си история и  център на революционна дейност за национално освобождение и обединение, огнище на родолюбие, селище с богати културни  и книжовни традиции. То е дало стотици достойни родопчани,  изявени професионалисти, с които можем да се гордеем. Празникът осъществява стародавната традиция на родовите срещи,  възпитава младите в родолюбие, поддържа здравата връзка с родното място, свързано с незабравимите спомени от детството и младостта. Посрещнете празника с оптимизъм и самочувствие, нека ни събира и сплотява”, пожела в поздрава си към съборяните Аръчкова. Гост на празника бе и депутатът д-р Даниела Дариткова.
За  доброто настроение на чокманци  и гостите на събора се погрижиха  клуб Хоро при читалище „Балкански просветител” и оркестър „Рожен”  с ръководител Петър Янев.
Организатори на събора са : Община Смолян и НЧ „Христо Ботев-1892” –Чокманово и спонсори.

Пресцентър на община Смолян

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!