Родопа гостува на Пловдив на 04 юни 2022 година

Родопа гостува на Пловдив на 04 юни 2022 година
Събитието ще се проведе под надслов „Образи, звуци и вкусове от планината на Орфей“ и е част от официалната програма на „Пловдив – Европейска столица на културата“. Реализира се в рамките на Програма „Наследство ІІ“, направление „Фестивали и творчески инициативи“, с финансовата подкрепа на Общинска Фондация „Пловдив 2019“ и любезното домакинство на Регионален етнографски музей – Пловдив, който е партньор на творческия замисъл, реализиран от самодейните състави при НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ – с. Смилян.
Програмата на събитието включва:
11.30 ч. Откриване на фотоизложба „Села, памет и живо наследство във фотообектива“. Изложбата представя живи традиции и обичаи от 12 селища от Родопите чрез фотографиите на 10 автора. Фотосите са анотирани на български и английски език и ще бъде експонирана в РЕМ-Пловдив от 4.06.2022 г. до 11.06.2022 г.
12.00 ч. Родопска сватба – танцово-музикална възстановка в изпълнение на Група за изворен песенен фолклор и Клуб „Хоро Смиляна“ при НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ – с. Смилян. Хореография – Васка Христова, музикален съпровод на родопска каба-гайда – Светлозар Чалов.
12.30 ч. - 15.00 ч. Вкусове от Родопите – щанд на производители от селищата в района на Горното поречие на р. Арда в двора на РЕМ –Пловдив, от който гостите на събитието ще могат да си закупят сезонни билки, сладка и сушени горски плодове
Събитието е част от официалната програма на „Пловдив – Европейска столица на културата“ и се реализира в рамките на Програма „Наследство ІІ“ направление „Фестивали и творчески инициативи“, с финансовата подкрепа на Общинска Фондация „Пловдив 2019“
Източник: Посетителски информационен център с. Смилян
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре