Родопчани блокираха международен път заради свлачището край Тикале

Родопчани блокираха международен път заради свлачището край Тикале

Близо за час международният път Смолян - Средногорци - Мадан, в района на свлачището край Тикале бе блокиран от десетки недоволни родопчани от темповете, с които се работи по разчистване на скалните маси.

Протестът бе организиран, чрез социалните мрежи и тази сутрин в около 8.00 часа хора от най-засегнатите населени места в региона, включително и от Мадан запречиха движението, което в момента се извършва по обходният път през с. Влахово.

Исканията им са незабавно да се вземат мерки и да се пусне главният път за движение, тъй като според тях обходният е опасен и всеки ден рискуват живота си преминавайки през него, тъй като е доста тесен, а на места е с голям наклон.

Пътят Смолян - Средногорци - Мадан бе блокиран от свлачище в началото на март, като от 6 април бе пуснат обходният маршрут.

На място пристигна областният управител на Смолян Недялко Славов, заедно с директора на Областно пътно управление инж. Костадинка Миланова. Славов се опита да успокои протестиращите, като заяви, че не е спирано да се работи по проблема и се надява на 15 септември по главния път вече да се преминава. Той посочи, че в момента е поръчана високоякостна мрежа от Швейцария, която ще се монтира. Насъбралите се хора се възмутиха от сроковете, които чуха и остро реагираха.

Според тях, вече пети месец се бави решаването на проблема, което им създава сериозни грижи, дори и в отношение на Спешната помощ. Те настояват за незабавно пускане на пътя, като това ако не се случи през следващата седмица, то те отново ще блокират пътя, като се заканиха този път това да се случи в ранните часове и да не се отстъпва, докато не се изпълнят исканията им.

Според Славов, те се съобразяват с мнението на експертите, според които пътя на този етап не може да бъде пуснат в движение. Той също потвърди, че през последните месеци свлачището не е помръднало, дори и при последните сериозни валежи.

Според областният управител, това се дължало на взетите мерки и запълването на пукнатините с мембрани, които не позволявали навлизането на вода в тях. Славов призова хората за още малко търпение, като ги увери че са поети ясни ангажименти за пускането на участъка до есента и никой не е мислил и обходният път да се използва през зимата.

Протестиращите бяха категорични, че отново ще са на пътя, ако най-късно до 1 август няма резултат от техните искания.

Източник: dariknews.bg

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре