Родопско село излиза на протест, нямат дърва за огрев

Родопско село излиза на протест, нямат дърва за огрев

Жителите на Чепинци имат сериозни притеснения и за поголовна сеч във вододайните зони, както и от разрушаване на пътната инфраструктура

 Жителите на рудоземското село Чепинци въстават срещу дърводобивните фирми в района, като организират ефективен протест пред сградата на Държавно горско стопанство – Смилян, информира кметът на населеното място Мустафа Брахимбашев. Хората недоволстват, че вече е средата на август, а нямат предоставени дърва за огрев. Сече се в районите на изворите, а селскостопанските пътища се разбиват от тежката техника на фирмите, които добиват дърва и в разрез с изискванията не си възстановяват инфраструктурата.

 „Не може ние да сме в гората, да плащаме най-скъпите дърва и да останем без вода и инфраструктура. Общината влага средства, правят се селскостопански пътища, а те минават и разбиват“, коментира Брахимбашев .

Според кметът на Чепинци има реална опасност близо 80 % от населението на селото да останат без дърва за огрев тази зима въпреки че си плащат, тъй като фирмите изнасяли дървесината за град Стамболийски.

 Хората искат да се обърне внимание на местното население, да се подсигури отоплението за предстоящия сезон и след това да продължи търговията на фирмите във вътрешността на страната. Те искат още да се разгледат и как и къде се добива дървен материал и да се анализират техните притеснения, относно вододайните зони, както и да се потърси отговорност за разрушените пътища. За да бъдат чути се организира и ефективния протест на 22 август, понеделник от 10 часа пред  горско стопанство, което е отговорно за района им.

За подобни проблеми сигнализират и хора от други общини на област Смолян.

Директорът на Южноцентрално държавно предприятие в Смолян инж. Здравко Бакалов се ангажира до края на седмицата да провери случая, като се срещне на място с хората. Според директора ще се направи всичко възможно да се разреши проблема, ако има такъв със снабдяването им с дърва за огрев, не само в Чепинци, но и в целия регион.
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре