Родопското село Славейно отбелязва 119 години от Илинденско – Преображенското въстание

Родопското село Славейно отбелязва 119 години от Илинденско – Преображенското въстание

Национални тържества за отбелязване 119 г. от Илинденско – Преображенското въстание ще се състоят на 6 и 7 август в с. Славейно, съобщи общинският пресцентър в Смолян. 

Програмата на честванията ще започне с панихида за загиналите в Илинденско – Преображенското въстание, която ще бъде отслужена от 10:30 часа на 6 август в храм „Св. Пророк Илия“.  На тържествен митинг от 11: 30 часа селото на комитите ще възкреси паметните събития от бунтовния август на 1903 г.  

Празничната програма ще продължи с тържествен концерт и откриване на изложба „Камък върху камък. Каменните мостове в Родопите“.  Потомци на Пейо и Кольо Шишманови се очаква да присъстват на тържествата. През втория ден от честванията ще се поднесат венци и цветя пред гробовете на Пейо и Кольо Шишманови и на Паметника на преображенци в местността Хайдушки поляни.  Тържествата се организират от Община Смолян, Съюза на тракийските дружества в България, читалище „Съгласие – 1883“, църковното настоятелство и кооперация „Мурджов пожар“ в Славейно. 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре