Menu
Понеделник, 09 Октомври 2017 18:21

Ролята на медицинската сестра е ключова за ранното диагностициране и своевременната профилактика на различни заболявания

Написана от
Прочетена 692 пъти
Ролята на медицинската сестра е ключова за ранното диагностициране и своевременната профилактика на различни заболявания снимки: РЗИ Смолян

Това стана ясно по време на провелия се на 6 октомври 2017 г. в Областна администрация – Смолян обучителен форум по темата: „Работата на медицинската сестра в учебни и детски заведения за превенция на хиподинамията и на гръбначните изкривявания” с участието на гост – лектори от Национален център по обществено здраве и анализи – София.

Новите задължения на медицинските сестри са обект на обсъждане в работна група в Националния център по обществено здраве и анализи поради предстоящи промени в Наредба 3 за здравните кабинети в училищата и детските градини- съобщи гл. ас. Д-р Красимира Костадинова. Целта е своевременно запознаване и привличане на родителите и учителите в основните профилактични мерки, касаещи подрастващите:

 Извършване на редовни и качествени профилактични прегледи
 Приучаване към правилно телодържане по време на стоеж и седеж.
 Своевременно откриване на зрителни проблеми
 Здравословно хранене
 Правилно организиран дневен режим
 Закаляване, игри и разходки на открито
 Системно занимание със спорт.

Медицинската сестра ще е важно звено между учители, родители и лични лекари за проследяване здравословното развитие на децата и учениците. Част от нейните ангажименти ще са свързани с обучението на учителите как да подреждат учениците в клас и какво да изискват по отношение на стойката на тялото по време на писане и четене. При необходимост тя ще насочва родителите към личните лекари за експертно мнение. При родителски срещи медицинската сестра ще трябва да ги запознава не само със здравния статус на детето, но и с действията, които трябва да се предприемат в домашни условия. Например: осигуряване добра осветеност на работното място на ученика, провеждане на ежегоден очен преглед, редуване на учене и движение на открито, закупуване на удобни за подрастващия обувки за ежедневна употреба и за спорт.

Според главния експерт в националния център по обществено здраве и анализи
Анна Димитрова, една от най-важните профилактични мерки срещу редица хронични незаразни болести е ежедневната умерена двигателна активност. Според европейско проучване, България се нарежда сред страните, в които болшинството граждани не практикуват никакъв вид спорт. Бариерите, посочени от сънародниците ни са различни: липса на време, много домакински задължения, липса на подкрепа от семейство и приятели, ограничени финансови възможности и липса на пригодени за целта обекти в малките населени места.

Заседналият начин на живот се нарежда на четвърто място като причина за смърт от хронични незаразни болести в световен мащаб. Специалистите са категорични, че обездвижването увеличава риска от рак на дебелото черво и от остеопороза с до 50 %, а от рак на гърдата с 30 %. Препоръчват ежедневно поне 30-минутно ходене пеша с умерено темпо или занимание с някакъв спорт 2 пъти седмично. При възможност възрастни и деца да избират забавления заедно на открито или сред природата.

Областният форум по темата: „Работата на медицинската сестра в учебни и детски заведения за превенция на хиподинамията и на гръбначните изкривявания” бе организиран от РЗИ – Смолян в партньорство с Областна администрация – Смолян. В него взеха участие 57 медицински сестри, обслужващи детските и учебните заведения в региона ни.

ПРЕСЦЕНТЪР РЗИ - СМОЛЯН

 

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!