Menu
Сряда, 14 Ноември 2018 05:57

Рождественският пост започва от 15 ноември

Публикувана от Прочетена 800 пъти

Рождественският пост е предхождан от Рождественски заговезни/ 14 ноември/, с взаимно опрощение и заговяване, с разговори за създаване на нагласа за встъпване в предстоящия пост.

Той е втори по своята продължителност след Великия пост / 40 дена/  и не е така строг. Започва от 15 ноември и завършва на 24 декември, като през първата и последната седмица се консумира само растителна храна.

През останалите дни / без сряда и петък/ се разрешават безгръбначни животни / охлюви, миди, октоподи и др./, които също се приемат за постни храни. Традиционно на 21 ноември Въведение Богородично и на 6 декември Никулден се яде риба.

Постът не само пречиства телата ни, но и ни приканва към покаяние, молитва и добрини, за да посрещнем с чисти души и сърца явилият се в плът на света Син Божий.

Леки и спасителни пости!

Сийка КЕТЕВА

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!