Menu
Петък, 01 Март 2019 19:57

РОЖЕНСКИЯТ СЪБОР, ТАЗИ ГОДИНА, ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ОТ 19 ДО 21 ЮЛИ

Публикувана от Прочетена 2332 пъти
РОЖЕНСКИЯТ СЪБОР, ТАЗИ ГОДИНА, ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ОТ 19 ДО 21 ЮЛИ снимка: Община Смолян
Рожен и Родопите отново ще обединят нацията и ще се превърнат в туптящото сърце на България тази година. От 19 до 21 юли българи от цялата страна и от чужбина ще си дадат среща на поредното издание на Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“.
 
Иновативното културно събитие се организира от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ и Община Смолян и е включено в Националния културен календар. 
По този повод днес в общината се проведе пресконференция, в която участваха кметът Николай Мелемов, Симеон Караколев- Сдружение "Рожен - наследство в бъдещето", зам.-кметът Венера Аръчкова и секретарят Момчил Николов.
Рожен е марка, едно мащабно събитие, което популяризира Смолян, Родопите и България, посочи кметът Мелемов. Той каза, че са отчетени проблемите при предишните издания на събора и този път организацията ще е по-добра. Община Смолян отново ще отговаря за фолклорната част на събора.
 
Входът за него  и паркингите отново ще са безплатни. За определени продукти- кебапчета, кюфтета, бира и др. ще бъдат определени минимални цени. Подготвя се онлайн платформа – виртуален ресторант, която да може да се инсталира в телефона и всеки да се запознае с цените на продуктите, посочи Караколев.
 
За по-добрата организация на събора тази година ще бъде разширен палатковия лагер, както и паркинг зоните. Разработена е и специална транспортна схема с алтернативно преминаване през Лъки, Баните, Девин и в района на Рожен, и маршрути за обществения транспорт. В дните на събитието чрез интернет ще бъде подавана регулярно информация за пътната обстановка.
 
Съборът и през 2019-та ще съчетае етнокултурния аспект на събитието с животновъдството, което е изконен родопски поминък и е в основата на народната култура, фолклора и занаятите.
В трите дни на Рожен на 4 сцени ще се проведе Национален фолклорен конкурс за певци, инструменталисти, народни танци, обичаи и словесен фолклор. Мобилната музейна експозиция „Духът на Родопите“ ще покаже родопските традиции, обичаи и ритуали, а акцентът ще е магическата каба гайда. 
 
Посетителите на Събора ще видят в специализирани изложения различни видове овце, кози, кучета, говеда и биволи, млечни и месни храни от фермата, селскостопанска техника и оборудване. Ще се представят различни видове традиционни занаяти, местни обичайни ястия и печива. В програмата на събитието са включени фермерски състезания, конни атракции, изпълнения на нестинари, народни веселби, надигравания и грандиозни вечерни концерти. 
Роженските поляни отново ще бъдат украсени с над 8000 кв.м. трибагреник, а точно в 12,00 ч. през трите дни на събора ще се извива Голямо роженско хоро. 
 
За първи път ще се проведе конкурс за автентична родопска мъжка, женска и детска носия и атрактивното и представяне. За най-малките ще има много забавления в Детската творителница, както и истински уроци по родолюбие. 
Роженският събор бе възстановен и обновен след 9-годишно прекъсване и се превърна в събитие №1 за 2015 г. и 2016 г., посетено от над 550 000 души, съобщиха от общината.
 
Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!