Румен Радев към кметове и общинари: Вие преведохте хората в тези кризи, олицетворявахте държавата

Снимка: БТА

В един от най-предизвикателните мандати в нашата нова история, вие преведохте хората в тези кризи, олицетворявахте държавата, посочи президентът Румен Радев пред участниците в заключителна конференция на НСОРБ в края на общинския мандат 2019-2023 г. 

"Вие трябва да имате много по-високо самочувствие, защото местната властта е уредена законодателно в нашата Конституция на най-високо ниво.  Местната власт е гаранция за демократично европейско развитие на България“, допълни държавният глава. ,който изказа признателност и благодарност към кметовете, председателите на общински съвети и представители на местната власт. 

Президентът посочи, че приключващият мандат е белязан с безпрецедентни регионални, глобални и национални кризи.  Всичко, през което преминахте, ви направи по-силни, по-мъдри, по-уверени, заяви Румен Радев.  По негова оценка за тези 4 г. България значително се е променила. Той посочи примери за това. От 120 млрд. лв. БВП през 2019, за изминалата година той вече е 165 милиарда, от износ 76 милиарда през 2019 , за миналата година той вече е 113 милиарда.  Това е продукт, чието производство и растеж е организиран от вас, обърна се президентът към общинарите.  Според Радев именно представителите на местната власт  успяват да работят с наши и чужди инвеститори, да привличат и национално, и европейско  финансиране на инфраструктурни и социални проекти, да работят с бизнеса за насърчаване на корпоративната  социална отговорност. 

Президентът Радев открои и проблемите, които остават пред общините - демографията, растящите регионални дисбаланси, предизвикателствата пред граничните  и планински райони, ниското заплащане в администрацията, липсата на кадри. Най-големият проблем според държавния глава е все още огромната, а на места пълна зависимост на местната власт от централната. Според Радев кметовете и общинарите са рекордьори, след като в този мандат им се наложи да работят със 7 правителства. „Вие сте видели от вашата работа със служебни кабинет, че изпълнителната власт трябва, но и може да работи в интерес на гражданите, в интерес на развитие на българските общини. Убеден съм, че сте усетили това качество на диалога, готовността да се помага, да се окаже помощ във важни процеси как да се развиват по-устойчиво общините. Да има диалог, уточняване на целите в една посока в името на интересите на гражданите“, допълни Румен Радев. Според него е необходима съвременна устойчива визия за развитие на българските общини. 

Президентът поздрави ръководството на НСОРБ за това, че работи така, за да се създават единни стандарти за добро управление на българските общини. 

Сред акцентите в словото на президента пред общинарите бе идеята, че е необходимо местната власт да настоява по-агресивно пред изпълнителната да се разгръщат индустриални зони за развитие. Трябва да се налеят спешно много пари в регионите за създаване на такива индустриални зони, препоръчва Румен Радев. 
 
Източник: БТА
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре